МК поиска проверка на учебния процес в НГДЕК

17647
МК поиска проверка на учебния процес в НГДЕК

По повод запитвания от медиите, предизвикани от днешна пресконференция на неколцина родители и учители от Класическата гимназия, Министерството на културата съобщава следното:

Сградата на гимназията на ул. „Баба” № 16 се намира на този адрес повече от двайсет години. Всички родители, учители и ученици знаят прекрасно този факт. Когато родителите са си записвали децата, те са ги записали именно на това място – в сградата на НГДЕК на ул. „Баба” 16 в "Модерно предградие".

Българският Лувър и "гледната точка на изкуството" влязоха в сагата "НГДЕК"

От Българския Лувър та до ремонта на сградата в квартал „Модерно предградие” от гледна точка на изкуството – това бях...

Сградата на гимназията е ремонтирана с европейски средства и задължение на принципала – министъра на културата, е да върне училището в собствения му обновен дом след приключването на ремонта. Това е направено и учебният процес от 4 март 2015 г. насам се реализира именно там.

В обновената с европейско финансиране сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" няма азбест и това бе доказано от три специализирани проверки на РЗИ.

С Постановление на Министерския съвет Класическата гимназия, както и останалите 22 училища по изкуствата, се ползват и с много по-висока издръжка от държавата за един ученик, точно защото Министерството на културата държи на високото равнище на образованието тук.

Така например докато в едно обикновено училище годишната държавна издръжка на едно дете е 1632 лева, то в Класическата гимназия тази сума е в размер на 2382 лева. Освен това от Софийския университет и от БАН са привлечени общо 5 преподаватели, които да обучават възпитаниците на Класическата гимназия.

Време беше опашката да престане да върти кучето

Вчера, петък, 13-ти, културният министър Вежди Рашидов явно показа, че възнамерява да сложи край на проточилата се две години сага с Кл...

Министерството на културата не е оказвало натиск нито на ръководството, нито на учители от Класическата гимназия. В тази връзка спекулации са изказаните на пресконференцията днес твърдения, че „Министерството оказвало неимоверен натиск”.

Министерството на културата ще поиска днес от Регионалния инспекторат по образованието да провери учебния процес в Класическата гимназия.

Проверката е предизвикана от сигнали на родители, изпратени до Министерството на културата, в които се посочват нарушения в хода на учебните занятия. Регионалният инспекторат по образованието е компетентният орган за извършване на такива проверки.

Призоваваме родителите и учителите от Класическата гимназия, които организираха днешната пресконференция, да спазват законите и да не намесват децата в спорове, се  казва още в съобщението от Министерството на културата.

Рашидов "застреля" бунтарите в НГДЕК - който не иска, да не учи там

Учителите от НГДЕК не са протестирали, оставки няма. Това е манипулация на няколко души, които искат да вкарат прекалено много сол в ма...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование