МОН обеща по-добър достъп до образование на деца със специални потребности

600
МОН обеща по-добър достъп до образование на деца със специални потребности
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Всеки има право на достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот, за да поддържа и придобива умения, които му дават възможност да участва пълноценно в обществото и успешно да осъществява преходи на пазара на труда. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри годишната конференция на Европейската агенция за специални потребности и приобщаващо образование, която се провежда в София. Във форума участват 31 представители на министерства на образованието и науката от цяла Европа. Министър Пенов ги запозна с политиките на МОН за гарантиране на достъпа на всяко дете до подкрепа за личностно развитие в зависимост от неговите индивидуални потребности или способности.

Министерството на образованието и науката е бенефициент по проект „Подкрепа за приобщаващо образование“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от ЕС. Той е насочен към осигуряване на по-високо качество и по-добър достъп до образование на деца и ученици със специални образователни потребности, с хронични заболявания, в риск и с изявени дарби в системата на предучилищното и училищното образование чрез предоставяне на допълнителна подкрепа за личностно развитие, обясни министър Пенов. По една от дейностите се разработват модели и инструменти за приобщаващо образование, които предстои да бъдат въведени в работата на педагогическите специалисти в детските градини и училищата.

Проектите в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост също ще допринесат за реализиране политиката за приобщаващо образование. Един от тях е изграждане на училищни STEM центрове в цялата страна.

В Добрич се проведе конференция, посветена на приобщаването на децата

В Добрич в Регионална библиотека „Дора Габе“ се провежда регионална конференция „Приобщаването – приемане и под...

ОЩЕ: Проф. Сашо Пенов: Няма да допуснем дървени ваканции

Проф. Пенов отчете ползите от действието на Механизма за обхват, като по последни данни коефициентът на обхванатите ученици за учебната 2020/2021 година е 94,69%, което е с близо 3% над този от предходната учебна година.

Министър Пенов припомни, че през 2021 година заработи първата в България онлайн платформа за допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности – „Подкрепи ме“, създадена съвместно с УНИЦЕФ – България и с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град. Платформата предоставя библиотека с безплатни образователни и терапевтични ресурси и разширява възможностите на децата и учениците със специални образователни потребности да получат допълнителна подкрепа в цялата страна.

По време на конференцията ще бъде направен и преглед на законодателството и политиките в приобщаващото образование в ЕС. Ще се обсъди и реализация на европейския проект BRIES, който ще подготви приобщаващите образователни системи за глобални кризи, като извлече необходимите поуки от COVID-19. Национален координатор за България на Европейската агенция е Калоян Дамянов, директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование-София-град, член на борда на организацията е г-жа Грета Ганчева, директор на дирекция “Приобщаващо образование” в МОН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Тържествено наградиха най-добрите учители, директори и образователни учреждения у нас

Диян Стаматов: В образованието през последната една година не се случва нищо

Почти 12 000 ученици са включени дуално обучение

Дипломите за висше образование вече ще са без холограмен стикер

Държавата отпуска още 11 млн. лв. за детски градини и училища

Отпускат 44 млн. лева за нови училищни автобуси

Издадоха първото електронно уверение за студенти

Nexo започва обучение на 210 български учители в национална образователна програма “Код: Бъдеще”

МОН: 14 000 гимназисти на стаж в реална работна среда

Недоволство зрее сред ректорите, заради акредитацията на университетите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование