МОН обмисля да прави изпитите за гимназиите след средата на юни

2710
МОН обмисля да прави изпитите за гимназиите след средата на юни

Изпитите за елитните гимназии да се провеждат месец по-късно, отколкото сега. Тази идея обмислят експертите от образователното министерство, съобщи образователният министър Меглена Кунева. Така седмокласниците ще държат тест не около 20 май, а около 15-20 юни. Целта е да се спазят изискванията на новия училищен закон оценяването да се провежда до две седмици преди приключване на учебната година.

Имахме много такива предложения от учители, директори, родителски организации. Тези промени ще станат факт не веднага, а когато бъде утвърден държавният образователен стандарт за оценяването на резултатите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Най-слабите матури в историята, над 10 000 двойки

Над 10 000 слаби оценки имат зрелостниците на държавните зрелостни изпити. Това става ясно от обобщените резултати от изпитите, предста...

"Осигурихме стипендии за педагогическите специалности като приоритетни. Без студенти по тези специалности настъпва проблем за държавата и затова искаме студентите да разчитат на такъв тип подкрепа през цялото си следване. Педагогическите специалности са с ниска издръжка и затова със Съвета на ректорите водим разговори в тази посока", каза Кунева.

"Призовах ректора на Шуменския университет да засилят педагогиката и тя да е запазената марка на Шуменския университет. Той е особено ценен в подготовката на педагогическите кадри, от които в следващите години ще има дефицит. По оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" едната от осите е за наука и висше образование и ги призовах да участват със свои проекти и в партньорства за центрове по компетентност и по другите направления", посочи още Кунева. Добрата новина е, че ШУ кандидатстват по два такива проекта, както отбеляза ректорът, и те са свързани с културно-историческото наследство, което би било значителна финансова помощ за университета, съобщи „Фокус”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com