Най-късно през май трябва да бъде приета Националната стратегия за висшето образование

29687
Най-късно през май трябва да бъде приета Националната стратегия за висшето образование

15 процента от студентите, които стажуват в реална работна среда, започват работа при същия работодател. Това показват данни на Министерството на образованието и науката, което работи по стажантски програми с повече от 40 000 студенти. Целта е връзката с бизнеса да бъде разширена, а моделът на финансиране на висшите училища да бъде променен от пари за брой студенти към пари за качество на обучението, посочи зам.-образователният министър Иван Кръстев по време на форум, посветен на взаимодействието на бизнеса и образованието.

Близо 4 млрд. лв. са отделени в бюджета за образование, което е с близо 13 млн. лв. повече в сравнение с 2013 г. През последните 3-4 години бюджетът е почти без резки промени.

Бакалавър вече ще се става за по-малко от 4 години

Задължителното 4-годишно обучение в бакалавърска степен ще отпадне. Университетите сами ще решават колко години да обучават по една ил...

Националната стратегия за развитие на висшето образование трябва да бъде приета най-късно през май с основен приоритет промяна в модела на финансиране, посочи заместник-министърът Иван Кръстев.

"Финансиране на качество повече, а не на количество. Осигуряване на по-прозрачно и по-ефективно управление на висшите училища, стимулиране на връзката на висшите училища с пазара на труда и с бизнеса като цяло. Инвестициите в образование не са просто израз на нашата надежда за бъдещето и на желанието децата ни да живеят по-добре. Инвестициите в образование са гаранция за това, че икономиката на страната в бъдеще ще бъде по-различна като структура, по-различна като философия и най-вече с по-голяма и по-висока добавена стойност", каза Иван Кръстев пред форума "Бизнес и образование".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com