X
 
 

Нов формат за матурите при 4 и 7 клас догодина

2922 0
photo of Нов формат за матурите при 4 и 7 клас догодина
Снимка: БГНЕС
От следващата година националното външно оценяване ще се провежда с нов формат. Причината е заради променените учебни програми.

Това обяви Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието и науката.

Указания за кандидатстване по електронен път след 7 клас

На 5 юни бяха публикувани резултатите от Националното външно оценяване при седмокласниците. Те могат да бъдат видени на адрес: https://...

Плановете на МОН за следващата година по отношение на националното външно оценяване за 4 и 7 клас: Стъпки към промяна на философията на НВО в IV клас – изместване на акцента към оценката на индивидуалните ученически постижения и сравняването им по успех; разработване на нов формат на НВО в VІІ клас, който да измерва постигнатото в целия прогимназиален етап и в същото време да е насочен към оценка на функционалната грамотност; разнообразяване на типовете задачи и включване на задачи с различна трудност; стъпки към проверка и оценяване от дистанция по интернет.

Ведомството обяви резултатите от националното външно оценяване за 4 клас. За 7 клас конкретни резултати не бяха извадени, тъй като продължава обобщението.

Общото становище на министерството за четвъртокласниците е, че по четирите предмета - български език, математика, човек и природа, човек и общество са по-добри спрямо миналата година. Учениците добре са се справили със задачата по Български език с отворен отговор. Общото заключение е, че като цяло при диктовката по-голямата част от учениците с усвоили правилното изписване на „я” и”щ”. По математика – най-големи затруднения има при геометричните задачи. Математиката се очертава като любим предмет за много от учениците, които с лекота се справят с алгебричните задачи”, отбеляза Костадинова.

Излязоха резултатите от матурите при седмокласниците

Министерството на образованието публикува резултатите от Националното външно оценяване за седмокласниците. Оценките на децата може да ...

По-добри резултати са отчетени и при останалите два предмета – човек и общество и човек и природа. Неувереност се чувства в отговорите на географски въпроси, изискващи формирането на пространство, отбелязаха експертите.

Обобщените резултати показват, че по БЕЛ при четвъртокласниците има 8166 двойки (7761 през 2017), по математика 12869 при 13533 – година по-рано. Отличен са получили тази година по БЕЛ 1559 (3304 за 2017), по математика 6285 деца при 3857 (2017).

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.