Образователният министър сезира КПКОНПИ срещу ректора на ТУ-София, сам си разписал бонуси

7436
Образователният министър сезира КПКОНПИ срещу ректора на ТУ-София, сам си разписал бонуси
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Николай Денков е сезирал КПКОНПИ срещу ректора на Техническия университет в София.

Писмото на акад. Николай Денков до председателя на Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров от 25 януари срещу проф. дн инж. Иван Кралов е основано на одит на МОН, който е показал, че той е разписвал заповеди, с които сам си е давал парични награди и така е нарушавал закона.

Само за два месеца и 10 дни в ТУ са били раздадени общо близо 3,5 млн. лева допълнителни възнаграждения, на някои хора - по повече от веднъж за месец, твърди Offnews.

Одитът в ТУ-София е извършен от Звеното за вътрешен одит в МОН след сигнал от бившия зам.-ректор на университета проф. Веско Панов.

В писмото си от 29.12.2021 г. до министъра проф. Панов писа, че в университета се раздават бонуси и награди без правила и еднолично, че за един и същи труд се получават пари по различни канали.

Одитният доклад

МОН обмисля обединяване на университети

Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми в съответстви...

По заповед №3605/11.11.2021 г. са платени 179 000 лв. на 88 преподаватели. 4 800 лв. от тях ректорът подписал за себе си, става ясно от одитния доклад.

Към заповедта има 7 приложения, които представляват списък на получателите и възнагражденията им като процент. Част от хората са включени по два пъти - констатират одиторите. Един от тях е ректорът проф. Кралов, който като ректор взема 200%, а като професор - 100%. Главната счетоводителка също е включена два пъти - веднъж като главен счетоводител с 200% и веднъж като главен асистент със 100%. Помощник-ректорът Николай Николов е определен за две допълнителни суми - 200% като пом.-ректор и 200% като ръководител на катедра. Васил Цв. Цанов фигурира с добавка от 100% като асистент и 200% като ръководител отдел.

Не всички са с бонус

Не всички преподаватели и служители получават награди. 22-ма имат 0% принос и, съответно, 0% бонус. За някои това звучи логично: били са по майчинство, освободени са през годината или са назначени току-що, или пък са били в продължителен неплатен отпуск. За други яснотата се губи:

"Тези, неполучили ДТВ, са уронили имиджа на университета, не изпълняват системно и качествено задълженията си, както и разпоредбите на преките си ръководители и/или имат наложени/в процес на налагане наказания" - обяснява ректорът във въпросника до одиторите. Какво конкретно означава уронване на престижа, качествено/некачествено изпълнение, какви разпоредби не са били изпълнени и защо - не става ясно.

Новият ректор на Техническия университет – София встъпи в длъжност

В залата на Академичния съвет се състоя официалната церемония по предаване на управлението в Техническия университет – София, съо...

От своя страна, одиторите допълват, че "правилата за ежегодно оценяване приноса на преподавателския персонал на ТУ—София не са част от Вътрешните правила за работна заплата. За непреподавателския персонал не са разписани такива правила и критерии за оценка на приноса" и заключават, че "гореизложеното е предпоставка за субективност и непрозрачност при разпределяне на сумите еднолично от ректора, зам.-ректорите, пом.-ректора и ръководителите, пряко подчинени на ректора".

Допълнителни пари от обществени поръчки

Допълнителни възнаграждения има и за ангажирани с дейности по обществените поръчки. За одитирания период те са 18. През октомври, ноември и декември с З заповеди са определени хората с бонуси и сумите. За октомври на 36 преподаватели и служители са изплатени общо 6 500 лв., за ноември - на 44 са преведени 8 470 лв., за декември - 6 530 лв. на 32 преподаватели и служител.

Без лимит за допълнителните възнаграждения за 2021 г.

А също: че парите за държавните висши училища за "допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19" в ТУ са раздадени като добавки. Правителството ги отпуска с ПМС 370 на 4 ноември 2021 г. Общата сума е 1 419 230 лв. От тях за издръжка на обучението са определени 1 297 350 лв., а за стипендии - 121 880 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com