Образователното министерство отделя пари за училищни шкафчета

3270
Образователното министерство отделя пари за училищни шкафчета
Снимка: БГНЕС

МОН ще отдели пари за училищни шкафчета. Може би ще търсим и вариант за съфинансиране, това трябва да бъде финансирано и с бюджетни средства. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Училищата от делегираните бюджети са закупили шкафчета. Те трябва да бъдат подпомогнати. Няма да можем да закупим шкафчета на всички ученици“, коментира той.

Десетокласниците могат да кандидатстват за обучение по програмиране

Десетокласниците вече могат да кандидатстват за напълно безплатно 3-годишно обучение по програмиране, част от национална програма на МО...

Попитан дали имат право учителите да решат да не изискват от децата учебник по даден предмет, той уточни, че изучаването на една или друга дисциплина малко или много разчита и на учебника така че могат да кажат, че в момента учебниците са задължителни.

„Това, което не е задължително, са голяма част от учебните помагала и тетрадки. Това трябва да оптимизираме. Една немалка част от раницата е точно формирана от учебните помагала и тетрадки“, допълни просветният министър.

По думите му в дългосрочен план ще направят училищата, които са самостоятелни в сгради, да бъдат на едносменен режим. „В други случаи, обаче са две училища в една сграда и там не е възможно и няма да стане само с намаляване на приема. Трябва да се търси реорганизация на училищната мрежа, включително и строеж на нови училища в най-големите градове. Строежът на училища е задължителен. И в София има квартали, които нямат училища“, увери още Красимир Вълчев.

Ще дадем възможност учебниците да се отпечатват на по-лека хартия догодина, за да се намали тежестта на раниците на учениците, допълни той, цитиран от Фокус.

Над половината училища у нас са без психолог

В повече от половината училища у нас липсва психолог. Това показват данните на просветното министерство. В същото време броят на регист...

„В краткосрочен план имаме по-малко възможности за тази учебна година да намалим тежестта на раниците. Можем да го направим за следващата учебна година. Едното е част от учебниците да се отпечатват на по-лека хартия. Ще дадем такава възможност. Другото е да оптимизираме броя на учебниците, помагалата и учебните тетрадки, които очевидно формират голяма част от тежестта. Надявам се да намерим бюджетни възможности и да подпомогнем училищата за закупуване на шкафчета“, коментира Вълчев. По думите му в момента водят разговори на експертно ниво с Министерството на здравеопазването относно седмичните разписания и това как да направят така, че да се организират часовете в блокове и средно дневно по-малка част от учебния комплект да носят учениците.

„За тази учебна година можем да препоръчаме на училищата и детските градини да оптимизират броя на учебните тетрадки и помагала“, добави просветният министър. По думите му средната тежест на раницата е 7 кг, от които 2 кг са средно учебниците. „Оттам нататък трябва да оптимизираме учебните помагала, тетрадките и всички други неща. Разликата между два модела раници беше 700 грама“, допълни Красимир Вълчев. Според него със сигурност има възможност учебните помагала да се оптимизират. „Колегите ще формулират такива предложения към училищата за настоящата учебна година, а за следващата ще обмислим нормативни ограничения“, обясни министърът на образованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com