Обсъжда се учебната година през 2023 г. да започне от 7 септември

7516
Обсъжда се учебната година през 2023 г. да започне от 7 септември
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се учебната година през 2023 г. да започне от 7 септември. Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков пред журналисти в София.

Той увери, че новата учебна година твърдо започва на 15 септември, но посочи, че продължават разговорите за това дали следващата учебна година 2023 може да започне по-рано от 7 септември с идеята да се използват една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година като ваканционни дни.

Христо Проданов: След 31 май парите за хотели за бежанците трябва да спрат

Изплатени са парите на всички хотелиери за настаняване на украинските бежанци и няма никакво забавяне на средствата. В това увери турис...

По думите му за целта са необходими промени в Закона за предучилищно и училищно образование. „Предстои обсъждане, което ще бъде публично. Освен тази една седмица, която казах, че трябва да се празпредели като учебни дни, ние искаме от 1 до 6 клас, когато нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, да добавим две седмици накрая на учебната година, които да бъдат използвани за проектно обучение, за много по-разчупени форми, за преговор на материала така, че децата да могат да завършат учебната година, усвоили материала, през който са минали през годината“, коментира още проф. Днков.

Министърът коментира и последиците от пандемията от коронавирус за образованието. Той обърна внимание, че в момента децата са в училище и се опитват да наваксат заедно с учителите всички пропуски, натрупани през тези три години на пандемия. "Лошото е, че всяко следващо спиране на присъственото обучение, натрупва проблеми“, каза проф. Денков.

Министър Николай Денков спря вниманието си и на образователното неравенство, породени от пандемията. „Има няколко механизма, по които работим. Първият е децата да бъдат в училище. Знаете, че имаме около 5 % средно за държавата от деца, които не посещават редовно училище. Има механизъм за обхват. Променихме го за тази учебна година. Ще го допълним и през следващата учебна година така, че самите екипи да тръгнат много по-рано да обикалят къщите, да убеждават децата, да помагат на учителите. Второто са безплатните детски градини и ясли, които за голяма част от населението не в София, но на много други населени места, са голям стимул децата да влязат в училище, в детска градина и предучилищната подготовка. Третото е образователният облак, който ще бъде готов за началото на новата учебна година през септември, в който ще има електронни образователни ресурси, безплатни за всички деца в България. Това са само няколко от стъпките, които ние непрекъснато се опитваме да въведем в действие така, че всички деца в България да имат достъп до качествено образование“, допълни още проф. Денков.

Образователният министър коментира и темата с образованието на украинските бежанци. „От украинските граждани, които са тук в България една сравнително малка част е поискала децата да се интегрират в нашето българско училище, но всички деца, чиито родители са изявили желание, могат да бъдат включени веднага след потвържадаване на техния здравен статус. Там забавянето идва от нуждата те да бъдат ваксинирани, защото ваксините в Украйна, са различни от ваксините в България по две изключително важни болести и ние не можем да си позволим да бъдат пуснати общо с другите деца. Отделно има други деца, които се организират в кооперативи. Това не е част от нашата училищна система. Тези деца в повечето случаи в момента учат онлайн по украинската образователна система. Това, което обсъждаме в Министерски съвет е ние да им помогнем през лятото в тази организация, когато завърши украинската учебна година да могат да продължат обучението с наваксване на техните пропуски. Това ще стане отново извън нашата образователна система“, заяви проф. Денков.

До 31 май всички украински бежанци ще трябва да напуснат хотелите в България

Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Т...

Той уточни, че с украинските студенти ситуацията е различна. Стана ясно, че има постановление , с което се дава прием за хора с български етнически произход и те могат да кандидатстват. „През последните години не се запълват бройките. Студентите, които искат да се прехвърлят от едно в друго висше училище, има режим, който се използва от години“, добави още министърът.

Министър Денков отговори и на въпрос докъде е стигнала проверката на Даниела Везиева за плагиатство. „Очаквам докладът от Комисията по академична етика. Не е стигнал до мен този доклад. Когато бъде представен, ако всичко в него, е изрядно, ще бъде публикуват на страницата на министерството“, допълни още проф. Денков.

Той отговори на въпрос дали изпращането на оръжия за Украйна ще се окаже препъни камък за правителството. „В случая въпросът ще бъд ерешен от българския парламент, където му е мястото. Когато парламентът вземе своето решение, всяко правителство, трябва да изпълнява волята на парламента. Нека видим какво ще бъде крайното решение на Народното събрание“, каза още той. 

Подобна позиция изрази и премиерът Кирил Петков в Киев. Повече четете ТУК. 

Решено: Държавата ще плаща здравните осигуровки на бежанци от Украйна

Бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни услуги, като те ще се покриват с публични средства. Това стана факт, сл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com