X
 
 

Ограничиха допустимата възраст за ректорите на университетите

695 0
Ограничиха допустимата възраст за ректорите на университетите
Снимка: БГНЕС
Ограничаване на възрастта за ректорите на университетите  до 65 г., одобриха депутатите през Закона за висшето образование на второ четене в парламента.

В подкрепа на поправката гласуваха 94 депутати, 7 натиснаха бутона „против“, а 10 пък бяха въздържалите се народни представители.

Национална карта на университетите ще контролира откриването на вузове

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за Висшето образование, с които ще се изгради Национална карта на висшите училища в...

„На ръководна длъжност не могат да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволяват да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст“, е записано вече в закона за Висшето образование.

Трябва да се подчертае обаче, че тези ректори, които са над възрастта към момента  ще завършат мандата си, уточниха депутатите в пленарната зала.

Тази точка от закона пък раздели мненията в БСП. Валери Жаблянов се възпротиви на решението като посочи аргументът да се даде път на младите като неоснователен, но друг представител на левицата Румен Гечев заяви от трибуната, че подкрепя изменението.

"Подобни тестове са приети в някои от учебните заведения. Нищо не пречи на един преподавател, ако не е декан или ректор да не развива научна дейност. Няма незаменими хора. Какъв е този професор, който след 10 г. няма някой след него", посочи Румен Гечев.

Проф. Иво Христов очерта тежките системни проблеми на българското образование (ВИДЕО)

Гледаме един законопроект, който отдавна беше очакван от академичната общност и от цялото общество. Нямам никакви илюзии по въпроса, че...

Actualno.com

Етикети:

БПЦ няма да участва в срещата в Аман
БПЦ няма да участва в срещата в Аман

Светия Синод на Българската православна църква съобщи, че няма да изпраща представител на срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския...

КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...

Последно в Актуално