От догодина: Без дискриминация за записването на първолаци

2175
От догодина: Без дискриминация за записването на първолаци
Снимка: БГНЕС

Местоработата на родителите, дори тя да е в непосредствена близост до училището, вече няма да носи предимство при приема на децата им в първи клас. Това се разбира от думите на Венелина Николова, директор на 125-о СУ "Боян Пенев" в столицата, която е член на работната група по приема в първи клас за учебната 2018/19 г.

По думите ѝ все още не са обсъждани допълнителните критерии, които всяка община с над едно училище може да добави извън 3-годишната уседналост, но опитът ще бъде "те да бъдат избегнати".

Депутат обяви искането за мандатност на училищни директори за противоконституционно

Няма как да подкрепим текста за мандатност на директорите на училища и детски градини, тъй като е противоконституционно. Трябва да пр...

Неколкократно в приема бяха установявани дискриминационни условия, които в момента се проверяват и от комисията за защита от дискриминация по искане на прокуратурата. Тъй като те бяха забранени в национален мащаб, столичните училища ги въвеждат чрез правото си да посочват допълнителни условия при равен резултат на децата и липса на достатъчно места.

Венелина Николова обясни, че все още работната група не е обсъждала въпросните допълнителни критерии, но е почти сигурно, че критерият месторабота ще отпадне заради многото фалшификации, които се направиха тази година на бележките, удостоверяващи работното място на родителите, предава в. "Сега" в днешния си брой.

По същия начин няма да бъде допускан и критерият "дете на работещ в системата на образованието", въпреки че той бе защитен дори от зам. просветния министър Таня Михайлова като стимулиращ задържането на млади учители. По думите на Николова опитът на работната група ще бъде допълнителните критерии изобщо да се избегнат и всяко училище в столицата да класира първолаците си според едни и същи условия.

Тази година, малко след началото на учебната година, МОН въведе уседналост при приема на първокласници, като най-много точки носи постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, който не е променян в последните над 3 г.

Образоваме маргинализираните като правим хайки дали всъщност ходят на училище

Разпоредил съм проверка на всички училища, в които има голям брой записани ученици редовно и задочно. Това заяви образователният минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com