X
 
 

Отново скандал в СМГ, този път заради курсовете по математика

10822 7
photo of Отново скандал в СМГ, този път заради курсовете по математика
Новият начин на организиране на подготвителните курсове по математика за прием на ученици в Софийската математическа гимназия (СМГ) вкара елитното училище в поредна драма. Пред БНР родители на възпитаници на училището алармираха, че "курсовете по математика в СМГ са присвоени от едно ООД". Те са подали жалба до административния съд, с която атакуват заповедта на директора Ивайло Ушагелов за възлагане на курсовете на външна фирма. Вместо това жалбоподателите настояват курсовете да се провеждат от училището и по този начин то да печели допълнителни средства.

Доскоро курсовете се организираха от училищното настоятелство в СМГ, което в нарушение на закона събираше парите и ги разпределяше по свое усмотрение на избрани от него учители, водещи обученията, пише в. "Сега". Всичко това се разбра покрай скандалите от м.г. с уволнената преподавателка по математика Петя Тодорова (вече възстановена на работа) и последвалото уволнение на тогавашния директор Антони Стоянов. Тогава просветният министър Красимир Вълчев разпореди край на практиката подобни курсове да се организират от настоятелствата и препоръча да се спазват Правилата на Столичната община за осъществяване на извънкласни дейности в общинските училища, т.е. за въпросните дейности да се избират фирми чрез конкурси.

Пак сътресения в СМГ: Новоизбраната директорка подаде оставка

Софийската математическа гимназия (СМГ) отново остана без директор, след като изпълняващият длъжността Зоя Савова е подала оставка. Кат...

Пред БНР Симона Велчева, майка на ученик от СМГ, заяви, че ръководството на гимназията е организирало "таен конкурс" въз основа на общинските правила. В същото време според наредба на МОН за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование училищата също имат възможност да организират курсове и да печелят от тях допълнителни средства.

"Парадоксът в нашия случай е, че учителите от СМГ са създали дружество с ограничена отговорност, което използва марката СМГ, защото то се нарича "Учители СМГ". Това е злоупотреба с марката", коментира Велчева. По думите ѝ то ще плаща минимален наем, защото логиката на правилата на Столичната община са повече деца да имат достъп до извънкласни дейности (т.е. избира се фирмата, предложила по-ниска цена - бел.ред.).

"В случая нашите деца нямат достъп до тях, защото не са адресирани до тях. Годишният оборот от тези курсове е над 1 млн. лв. Тъй като тази печалба отива в частно дружество, училището няма да може да финансира участието на нашите ученици в международни състезания", заключават родителите.

Директорът на СМГ Ивайло Ушагелов обясни, че не е избрал варианта да организира курсовете по наредбата за финансиране на институциите, защото тя не казва по какъв ред ще се събират парите. "Наредбата дава най-общо възможност да организираме курсове, но как точно да се случва това, е разписано именно в правилата на Столичната община", коментира той. По думите му математическите гимназии в цялата страна организират извънкласните курсове именно по този начин, който е уреден нормативно.

Директорът на СМГ е уволнен

Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов беше уволнен. Заповедта за отстраняването му от поста му беше връ...

Относно факта, че дружеството "Учители СМГ" е съставено от учителите от гимназията, той коментира, че няма как това да е иначе, тъй като именно преподавателите на гимназията са изградили името ѝ, запознати са с материала, познават спецификата на училището и извеждат учениците му на първите места по математически състезания.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Анонимен 3, 4 и 5, Фактите са съвсем различни. Има наредба на СО и курсовете се провеждат в съответствие с нея. Фирмата на учителите плаща наем на училището. Парите, които разпределят помежду си, не са крадени, а спечелени с честен труд, в почивни дни. Ти без заплащане ли работиш? Кой има интерес да пречи непрекъснато на учителите? Не са учениците със сигурност. Ако въпросната фирма провежда курсо виж още ›› вете в друго училище, какво точно ще спечели СМГ? И кой ще е отново губещият? Явно целта на някои хора е училището да остане без пари, да стане непривлекателно. Защо ли? Ами вероятно да се докаже, че при предишния директор всичко е било по-добро. Да, ама не. Дерзайте, за умните хора всичко е ясно. Дълга ръка наистина...
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  До долния: Ти на глупав ли се правиш? Имало наредба и курсовете се провеждали в съответствие с нея , фирмата на учителите плащала наем на училището. Смях в залата - горните факти никой не ги успорва, а само това, че самите учители са си създали такава фирма и че ТОЧНО тази фирма е избрана да отговаря за тези курсове. Защо някоя външна фирма не е била избрана - защото точно тази фирмичка на учители виж още ›› те е в тайна комбина с новоназначеният директор и конкурсът точно коя фирма да се избере е манипулиран и умишлено е избрана точно фирмичката на тия кръвопийци учителите по математика. Всичките усилия на онзи Антони Стоянов, предишния директор, са били да се премахне зависимостта на цялото училище от това така наречено лоби на даскалите по математика, а сега какво е станало - директорът е още по голяма тяхна марионетка. Да, даскалчетата, които водят курсовете трябва да получават заплщане(ах, ама как само си извъртял основната ми теза, най-вероятно съвсем нарочно), но това заплащане не трябва да е МИЛИОНИ,колкото се взимат на година от тези курсове според изнесената в медиите информация, а тези даскалчета по математика , в пряка НАГЛА комбина със сегашния директор са направили фиричката си имено с тази цел.Да получават заплащане колкото се плаща на учител по математика водещ такъв курс, а не да взимат милиони. И сега цялото училище е в още по-голяма зависимост от такива като Караджова например още повече от преди. Досега
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Току що прочетох и статията във вестник "Сега" , където пише, че според Ваня Кръстева досега не са открити нарушения. Да де, ама мен никой не може да ме убеди, че тази Ваня Кръстева е безпристрастна, защото,по мое мнение тя е в ОГРОМНА комбина точно с учителчетата по математика на смг. Според мен тя е взела много сериозна сума от тях , за да уволни Антони Стоянов и точно затова и в момен виж още ›› та е на страната на мафиотското сдружение Караджова-Ушагелов. Много правилно са казали родителите, че трябва да се свържат с министъра.Чак до там крадливците по математика от смг няма да могат да стигнат. Говорете с министъра, това е начина.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  <quote> Директорът на СМГ Ивайло Ушагелов обясни, че не е избрал варианта да организира курсовете по наредбата за финансиране на институциите, защото тя не казва по какъв ред ще се събират парите. >/quote> Ха ха ха, ах каква шушумига и марионетка в ръцете на мафиотското математическо лоби на смг е този Ушагелов. Направо ще падна. Питат те, Ушагелов, питат те защо избора на фирма е нап виж още ›› равен под масата, а ти не отговаряш нищо за това. Накратко - министъра на образованието забранява училищното настоятелство да събира пари и така спира ГИГАНТСКИТЕ приходи на такива като Караджова, която пък от своя страна ,в комбина с директора Ушагелов и Минчева, Петя Тодорова ,Иван Симеонов(вероятно) създават фирма под името "Учители СМГ" , която да организира курсовете.Изобщо не обявяват публично , че ще се избира такава фирма, защото иначе ще се появят и други кандидати с по-добри условия и нашите герои ще глътнат студена вода ,т.е. няма да им изберат тяхната фирма ,а скрито покрито се САМОИЗБИРАТ. И от тук нататък приходите от курсовете отново са в техните ръчици крадливи. Ах, и вие бяхте тези,които обвиняваха предишния директор в тоталитаризъм, в липса на диалог и липса на морал. Като се замисля, че за кратко се чудех,дали предишния директор не е бил маскара. Ама не, истинските маскари сте вие, точно вие, учителчетата по математика от смг, които в момента имате чудесна марионетка в крадливите ви ръце в лицето на Ушагелов.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Аз пък мисля, че нещата са доста по-различни, отколкото са ги схванали коментиращите преди мен. Министъра забрани на училищното настоятелство да събира пари и по този начин възпря лакомите за пари учители по математика от смг, като Румяна Караджова например, от огромните суми, които досега са си деляли помежду си математиците на смг. И сега какво излиза, че тези същите математици, които ревяха кол виж още ›› ко лош бил предишният директор Антони Стоянов , намериха цаката на системата, основали са фирма с име "Учители СМГ" и отново ПРИБИРАТ парите от курсовете. Е браво бе, Караджова, това ти ли го измисли, или Петя Тодорова или Минчева. Аз съм бивш ученик на смг, та прекрасно знам какви уруспии са тези ,чиито имена пиша по-горе.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Симона Велчева е майка на ученик, приет нерегламентирано в СМГ. Как се е случило това? Кой? Този, зад когото стои?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Боец 1 Боец преди 10 месеца Профил на трол?
  Отново се усеща мръсната дълга ръка на уволнения директор - пастор Тони. Жалък тип!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.