Отново скандал в СМГ, този път заради курсовете по математика

28581
Отново скандал в СМГ, този път заради курсовете по математика

Новият начин на организиране на подготвителните курсове по математика за прием на ученици в Софийската математическа гимназия (СМГ) вкара елитното училище в поредна драма. Пред БНР родители на възпитаници на училището алармираха, че "курсовете по математика в СМГ са присвоени от едно ООД". Те са подали жалба до административния съд, с която атакуват заповедта на директора Ивайло Ушагелов за възлагане на курсовете на външна фирма. Вместо това жалбоподателите настояват курсовете да се провеждат от училището и по този начин то да печели допълнителни средства.

Доскоро курсовете се организираха от училищното настоятелство в СМГ, което в нарушение на закона събираше парите и ги разпределяше по свое усмотрение на избрани от него учители, водещи обученията, пише в. "Сега". Всичко това се разбра покрай скандалите от м.г. с уволнената преподавателка по математика Петя Тодорова (вече възстановена на работа) и последвалото уволнение на тогавашния директор Антони Стоянов. Тогава просветният министър Красимир Вълчев разпореди край на практиката подобни курсове да се организират от настоятелствата и препоръча да се спазват Правилата на Столичната община за осъществяване на извънкласни дейности в общинските училища, т.е. за въпросните дейности да се избират фирми чрез конкурси.

Пак сътресения в СМГ: Новоизбраната директорка подаде оставка

Софийската математическа гимназия (СМГ) отново остана без директор, след като изпълняващият длъжността Зоя Савова е подала оставка. Кат...

Пред БНР Симона Велчева, майка на ученик от СМГ, заяви, че ръководството на гимназията е организирало "таен конкурс" въз основа на общинските правила. В същото време според наредба на МОН за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование училищата също имат възможност да организират курсове и да печелят от тях допълнителни средства.

"Парадоксът в нашия случай е, че учителите от СМГ са създали дружество с ограничена отговорност, което използва марката СМГ, защото то се нарича "Учители СМГ". Това е злоупотреба с марката", коментира Велчева. По думите ѝ то ще плаща минимален наем, защото логиката на правилата на Столичната община са повече деца да имат достъп до извънкласни дейности (т.е. избира се фирмата, предложила по-ниска цена - бел.ред.).

"В случая нашите деца нямат достъп до тях, защото не са адресирани до тях. Годишният оборот от тези курсове е над 1 млн. лв. Тъй като тази печалба отива в частно дружество, училището няма да може да финансира участието на нашите ученици в международни състезания", заключават родителите.

Директорът на СМГ Ивайло Ушагелов обясни, че не е избрал варианта да организира курсовете по наредбата за финансиране на институциите, защото тя не казва по какъв ред ще се събират парите. "Наредбата дава най-общо възможност да организираме курсове, но как точно да се случва това, е разписано именно в правилата на Столичната община", коментира той. По думите му математическите гимназии в цялата страна организират извънкласните курсове именно по този начин, който е уреден нормативно.

Директорът на СМГ е уволнен

Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов беше уволнен. Заповедта за отстраняването му от поста му беше връ...

Относно факта, че дружеството "Учители СМГ" е съставено от учителите от гимназията, той коментира, че няма как това да е иначе, тъй като именно преподавателите на гимназията са изградили името ѝ, запознати са с материала, познават спецификата на училището и извеждат учениците му на първите места по математически състезания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com