Положението се влошава: 40% от 16-годишните българи са неграмотни

19338
Положението се влошава: 40% от 16-годишните българи са неграмотни

40% от 16-годишните българи са неграмотни, а това ги прави неподготвени за пазара на труда, сочат данни на организацията "Заедно в час", които ще се включат в международна конференция на тема "Равен достъп до качествено образование", предаде БНР.

Акцент на конференцията ще бъдат възможните решения за справяне с проблема. Ще участват над 200 лидери от бизнеса, държавното и местното самоуправление, образованието и представители на неправителствени организации.

Я.Такева: До края на годината трябва да има 60 млн. лв. за учителските заплати

„До края на годината правителството би следвало да осигури 60 милиона лева за учителските заплати”, заяви председателят на ...

В последните години множество класации и анализи показват, че качеството на българското образование се влошава и по резултати българските ученици изостават от своите връстници от други европейски държави.

"Българските ученици като средно ниво често са с година и половина - до три години назад спрямо техните връстници в различните европейски държави. В България често различията са породени от социално-икономически причини. Добрите образователни системи залагат на учителя, много внимателен подбор на хората, които стават учители и внимателно обучение през цялото време на тяхната работа в училище", заявява Евгения Пеева, ръководител на проекта "Заедно в час".

Даниела Тодорова - учител по икономически и бизнес предмети и английски език в училище "Христо Ботев" в Горна Малина смята, че учителят е една от ключовите фигури, която може да осигури равен достъп до образование, защото той има най-пряк достъп до децата.

"Всяко дете има естествено чувство за любопитство, за изследване. Основната роля на учителя е да запали това любопитство у децата и да ги мотивира да искат да знаят", допълва тя.

Игнатов с умозаключение: Образованието е приключение

Ще има увеличение на средствата за образование. Когато се приеме законът за държавния бюджет, тогава може да кажем с колко могат да с...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com