X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Повечето университети избраха хибриден начин на обучение

1696
Повечето университети избраха хибриден начин на обучение
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Хибридна форма на обучение през академичната 2020/2021 година избират повечето университети. Други залагат на присъственото обучение в аудиториите, но имат готовност да превключат към онлайн лекции, ако ситуацията с коронавируса го наложи, обобщава 24 часа.

Факултетите в Софийския университет сами решават как ще започнат годината. Всички са решили за първокурсниците обучението да е присъствено. В горните курсове ще е или присъствено, или смесено. В природните факултети преобладава присъствената форма заради практическите занимания. От ръководството са взели противоепидемични мерки за нормално протичане на учебния процес. Повече сървъри и по-добър интернет ще има в случай на онлайн обучение. Откриването на академичната година е днес в Университетската ботаническаградина в София. На тържеството ректорът ще връчи студентските книжки на първокурсниците, лауреати от национални олимпиади.

Подготвят се нови критерии на акредитация на университетите, каза Вълчев

Подготвят се нови критерии за акредитация на университетите от Националната агенция за оценяване и акредитация. Това обяви пред депутат...

В Университета за национално и световно стопанство обучението в момента е присъствено на 55-60%, останалите занятия се провеждат онлайн. Потоците са разделени на 2. Четните номера присъстват една седмица, нечетните слушат лекциите онлайн, след това е обратното.

Присъствено започна учебната година в Техническия университет в София. Ако има поток от 50 студенти например, те ще бъдат разпределени през място в аудиторията. Официалното откриване на учебната година се проведе на 28 септември.

С тържество на открито пред паметника на светите братя Кирил и Методий Великотърновският университет открива академичната година. От ректората призоваха първокурсниците да не идват с цялата фамилия заради противоепидемичните мерки. За да няма струпване на студенти тържественото откриване ще се предава онлайн във Facebook. 4500 първокурсници влизат в аудиториите на хълма Света гора. Бакалаврите ще учат присъствено, а магистрите в хибридна форма, като 2/3 от занятията им ще са с отдалечен достъп през електронната платформа на ВТУ.

Варненските висши училища откриха учебната си година с присъствено обучение, но са готови и за дистанционно при висок ръст на заболеваемостта от коронавирус.

Свободният университет “Черноризец Храбър” откри учебна 2020/ 2021 г. в сряда. Специален гост на церемонията беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

МОН предлага онлайн кандидатстване на българи от чужбина в държавни университети у нас

Платформа, предоставяща възможност за онлайн кандидатстване в български държавни университети, разработи Министерството на образованиет...

На 14 септември започна учебната година и в Техническия университет във Варна. В същия ден стартира учебната година и в найстария икономически университет у нас - Икономическия университет във Варна, който тази седмица изпълва своята 100-годишнина. На тържествената церемония бяха връчени отличията “Студент на годината” и “Докторант на годината”.

Бургаският свободен университет открива академичната година на 5 октомври, но заради мерките срещу коронавируса няма да има официално тържество. Новоприетите студенти ще бъдат посрещани в различни зали по различно време, за да няма засичане на големи потоци хора. За студентите от първи и втори курс в бакалавърски програми, както и за студентите от пети курс, специалност “Право”, обучението ще бъде присъствено. За тези от трети и четвърти курс то ще се провежда в смесена среда. “Ние сме изправени пред ситуация, в която трябва да се погрижим за здравето на нашите студенти и преподаватели и същевременно да проведем ефективен и пълноценен учебен процес. За съжаление, е невъзможно да бъдат проведени присъствени учебни занятия за всички студенти, спазвайки санитарните изисквания за безопасност”, коментира ректорът на БСУ проф. Галя Христозова.

Държавният университет “Проф. д-р Асен Златаров” откри академичната година на 23 септември с церемония на открито. Започнаха с лекции на място в първите 2 седмици. След това всеки преподавател ще може да реши дали ще води лекциите на място, или дистанционно.

С малки тържества в различни зали по факултети и само с първокурсниците се открива новата учебна година в Югозападния университет в Благоевград днес. Ректорът проф. д-р Борислав Юруков ще направи видеообръщение. Учебните занятия за зимния семестър за всички студенти от редовна форма започват присъствено на 1 октомври, съгласно обявените седмични графици. Изключение са студентите от втори, трети и четвърти курс в специалностите “Предучилищна и начална училищна педагогика”, “Предучилищна педагогика и чужд език”, “Начална училищна педагогика и чужд език”, “Социална педагогика”, “Педагогика и образователен мениджмънт” и “Специална педагогика”, които ще се обучават от дистанция чрез използване на електронната платформа Blackboard и други алтернативни платформи за обучение. Направена е организация за присъственото обучение на един студент да се падат по 4 кв. м. В дициплините с практически занятия в социално заведение, детска градина, училище, където достъпът на външни хора е силно ограничен, преподавателите ще дават на студентите да разработват казуси, ще се използват различни ситуационни методи през някоя от електронните платформи.

Медици и химици влизат веднага в лабораториите

Защо България няма топ университети?

Най-сериозният проблем пред висшето образование в България се изчерпва с този въпрос: има ли изобщо нужда от него? Пита ли работодателя...

Изцяло присъствено започнаха годината в Химикотехнологичния и металургичен университет. Много се надяваме да нямаме проблеми с COVID-19, защото за нас е много важно да се направят лабораторните упражнения, защото студентите, които учат химични технологии, материалознание и биотехнологии, са в очакване да направят експерименти с ръцете си, каза ректорът проф. Сеня Терзиева. Затова засега ще се работи ударно в лабораторна среда. Искаме да успеем да задържим любовта на младите към химията и експеримента, каза още проф. Терзиева. Новите специалности в ХТМУ са “Чиста енергия и устойчиво развитие”, “Парфюмерия и козметика” и “Биоматериали за медицината”. Студентите и преподавателите нямат дефицит на дезинфектанти - правят си ги сами.

Присъствено започват и в Медицинския университет в София, като имат готовност и за онлайн обучение. Откриването ще е на 5 октомври с първокурсниците на открито в Медико-биологичния център на МУ - София.

Вече започна учебната година и в Медицинския университет във Варна. Ректорът на висшето училище проф. Валентин Игнатов постави официално началото на академичната година на церемония в южния парк на университетската МБАЛ “Света Марина” Варна.

Медицинският университет в Плевен прилага хибриден модел на обучение. Според него присъствието на студентите в клиничните бази и лабораториите ще се комбинира с лекции в електронна среда. Задължително остава присъствието на лекции за студентите по медицина и фармация от първи и втори курс. Вузът откри новата академична година за първи път в двора на ректората на 21 септември. За тържеството на открито бяха поканени само новоприетите студенти. Посрещнаха ги със свитъци с химна на академичната общност. След като ги приветства, ректорът проф. Славчо Томов връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал по всички специалности.

Медицина ще се учи изцяло присъствено в Софийския университет и в университета “Проф. Асен Златаров” в Бургас.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com