X
 
 

Повишават европейските стипендии за успех

1329 1
photo of Повишават европейските стипендии за успех
Европейската стипендия за успех се увеличава от 120 на 150 лв. месечно, а за специални постижения – от 200 на 300 лв., съобщиха от министерството на образованието. Повишението е за летния семестър на 2016/2017 г.

Осигурени са пари за близо 10 хил. стипендии за успех на обща сума 7.5 млн. лв. (за пет месеца) и за 10 хил. стипендии за специални постижения на стойност 3 млн. лв. Парите се отпускат от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Студентите могат да кандидатстват онлайн за стипендии през летния семестър на тази академична година от 17 април до 14 май 2017 г. Класирането ще бъде публикувано на 5 юни 2017 г. 

Стипендии за успех могат да получават студентите в редовна форма на обучение в държавни и частни висши училища, които се обучават в приоритетни професионални направления. Стипендията се изплаща пет месеца в рамките на даден семестър.

От днес започва кандидатстването за европейски стипендии

Кандидатстването за европейски стипендии и специални награди за зимния семестър на академичната 2016/2017 г. стартира днес. Стипендии...

Стипендии за специални постижения могат да получават всички студенти в редовна форма на обучение в държавни и частни висши училища. Един студент може да получи до три стипендии за специални постижения в рамките на един семестър.

Европейските стипендии са част от проект "Студентски стипендии - фаза 1", който цели да стимулира обучението в приоритетни за България области на висшето образование. Те допълват и подобряват създадените по националното законодателство възможности за стимулиране на студентите със средства от държавния бюджет. Студентите имат право на европейски стипендии независимо от това, дали получават други стипендии или награди със средства от държавния бюджет.

През изминалия зимен семестър на учебната 2016/2017 година стипендиите за специални постижения бяха 5396, получени от общо 3027 студенти. Тъй като един студент може да получи до три такива стипендии, общият броя на предоставените стипендии е по-голям от броя на студентите. Средният успех на класираните студенти за стипендии за специални постижения е 5.54. Пълни отличници са 732-ма студенти. Другия вид стипендии – за успех, са получили общо 7904 студенти. Средният успех на класираните за тях е 5.37, пълните отличници са 707.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    А най-голям е стимула когато не си приоритетна специалност, нищо, че си разчитал на стипендията и без значение, че си се потрудил за отличен успех... Страшно стимулиращо е ...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 23 май

Овен В първата част от деня може да ви засипят спомени. Някои ваши притеснения са отишли прекалено далеч, за да де връщате и да съжал...