Проблем номер едно за връщането на гимназистите – липса на тестове, според образователния министър

3378
Проблем номер едно за връщането на гимназистите – липса на тестове, според образователния министър
Снимка: Getty images

Поръчани са 3 000 000 тестове, в склада в Лозен са дошли до момента 851 000. Проблемът очевидно е в това, специално от гледна точка на прогимназията и гимназиите. Всичко зависи кога ще бъдат докарани в склада в Лозен. Оттам разпределяме за 24 часа и родителите ще знаят в рамките на 2 дни. Това каза служебният министър на образование акад. Николай Денков в рубриката "Властта говори".

Пари има, каза Денков специално за малките ученици, но отново повтори, че проблемът е доставките на тестове. Именно заради липсата на точно този вид тестове – с плюене, вече има обсъждане по-големите деца да ползват други тестове – с бъркане в носа. "За съжаление в България родителите се настроиха много селективно към този тип тестове", обясни той. И добави, че след настроенията срещу различни видове тестове става много по-трудно да се връщат децата в училище, тъй като няма достатъчно на брой тестове, когато ограничаваш видовете.

Омбудсманът превантивно почна да настоява да няма платени от родители ковид тестове за училище

Твърдо против евентуалното въвеждане на задължение родителите да плащат ковид тестовете на децата си, за да могат да се върнат в училищ...

Няма връзка между честотата на тестването и заразените. Въпросът е колко време в един организъм се натрупва вирус, за да стане човекът заразен. За Делта варианта е около 3 дни, заяви министърът. "Ако няма тестване и ги върнем в училище, ще повторим това, което се случи след 15-ти септември", добави той, с обяснение, че като се хващат рано случаи на зараза, то тя се ограничава. Тестовете хващат вируса приблизително тогава, когато един заразен почва да заразява, по думите на акад. Денков. Той посочи, че седмично в България има около 1000 деца, които се заразяват с COVID-19.

Изрично Денков подчерта, че при положителен тест в училище, личният лекар на детето има основание да издаде направление за тест в сертифицирана лаборатория т.е. или антигенен, или PCR. Вече ако и вторият тест е положителен, цялата паралелка т.е. всички контактни се карантинират.

Относно ваксинираните, акад. Денков се съгласи, че и те могат да разпространят вирус, но дори да го направят, това е за много по-малко време, отколкото при неваксинираните. "Това е пресметнат риск" – така той описа решението да не се тестват ваксинирани младежи, връщащи се в училище.

Няма една мярка, която да се прилага и да забравим за COVID-19. Действа комбинация от мерки и тя се търси от здравните власти навсякъде, посочи акад. Денков.

Ако COVID тестовете останат: Вдигат заплатите на учителите

Ще договорим и по-високо възнаграждение за учителите за 2022 г., ако продължи тестването и заболеваемостта не спадне. Министерството на...

Тежестта я понасят всички, заради високата заболяемост от коронавирус в страната. Имаше заболеваемост от над 1300 на 100 000 души в някои региони на страната. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще е при заболеваемост от под 250 на 100 000 души. Дотогава начинът да има присъствено обучение е тестването, обобщи акад. Денков. И каза, че дали завинаги ще изчезне тестването в училище зависи от поведението и на заразата. "Трябва да се борим не само сега да върнем децата обратно, а също да се подготвим за следващата вода", заяви той и поздрави учителите, които продължават да се ваксинират срещу коронавирус. Никога не съм подкрепял задължителната ваксинация, но съм убеден, че трябва да се случи доброволната ваксинация, за да продължим напред, каза проф. Денков.

Що се отнася до идеята училищата да плащат тестовете от бюджета си, акад. Денков заяви, че идеята не е добра, но е изтекла твърде рано публично, преди изобщо да бъде добре обсъдена.

Не могат да обръщат достатъчно внимание и на едните, и на другите – при над 50% присъствено обучение в паралелка, децата ще имат качествено обучение. Иначе – ще е сравнително качествено в електронна среда. Доколкото може за децата вкъщи се осигурява обучение в електронна среда, но фокусът е върху връщането в училище, заяви акад. Денков.

Щадящото тестване на децата щади най-вече родителите

Първите тествания за ковид на малките ученици са една малка светлинка в мрачното ежедневие, на която не обърнахме особено внимание. Про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com