Actualno loader
X
 
 
 

С нов проект за 25 млн. лева ще се обучават неграмотни възрастни

402 0
photo of С нов проект за 25 млн. лева ще се обучават неграмотни възрастни
Снимка: БГНЕС

Още по темата

10 хиляди неграмотни или слабо грамотни лица над 16-годишна възраст ще бъдат обучени до 2018 година с 25 млн. лв. по проект "Нов шанс за успех" на оперативна програма "Наука и образование", съобщава в. "Сега".

Проектът започна през септември 2016 година, като в момента в курсове за ограмотяване са включени 3343 неграмотни и слабограмотни лица. По проекта ще се провеждат курсове за ограмотяване и за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап на основното образование. Стремежът е 80% от 10-те хил. обучени да завършат успешно.

Четири университета ще обучават в пет нови професионални направления

Преподава се по адаптирани учебни планове. Те включват съкратено съдържание на общообразователните учебни предмети. В края на обучението хората ще получат сертификат за успешно завършено обучение. С него те могат да продължат образованието си в следващ клас, в по-следващ етап на училищното образование или да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация.

Проектът предвижда още възможност лица, които са учили в други държави или са учили по самостоятелен път, да валидират своите компетентности и да продължат образованието си по-нататък, или да придобият професия, с която да се реализират на пазара на труда.

"Право" вече ще се учи само редовно

При предишния проект, който приключи през 2015 година бяха обучени над 14 145 възрастни, обясни шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" към МОН Евгения Костадинова пред "Монитор".

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ованес Торосян - успехът му е присъщ

Той е един от най-сниманите актьори в новото българско кино....