X
 
 
 

С нов проект за 25 млн. лева ще се обучават неграмотни възрастни

458 0
photo of С нов проект за 25 млн. лева ще се обучават неграмотни възрастни
Снимка: БГНЕС
10 хиляди неграмотни или слабо грамотни лица над 16-годишна възраст ще бъдат обучени до 2018 година с 25 млн. лв. по проект "Нов шанс за успех" на оперативна програма "Наука и образование", съобщава в. "Сега".

Проектът започна през септември 2016 година, като в момента в курсове за ограмотяване са включени 3343 неграмотни и слабограмотни лица. По проекта ще се провеждат курсове за ограмотяване и за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап на основното образование. Стремежът е 80% от 10-те хил. обучени да завършат успешно.

МОН въвежда регионален компонент при финансирането на висшите училища

Министерството на образование ще въведе регионален компонент във финансирането на висшите училища. Целта е да се компенсират специфични...

Преподава се по адаптирани учебни планове. Те включват съкратено съдържание на общообразователните учебни предмети. В края на обучението хората ще получат сертификат за успешно завършено обучение. С него те могат да продължат образованието си в следващ клас, в по-следващ етап на училищното образование или да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация.

Проектът предвижда още възможност лица, които са учили в други държави или са учили по самостоятелен път, да валидират своите компетентности и да продължат образованието си по-нататък, или да придобият професия, с която да се реализират на пазара на труда.

При предишния проект, който приключи през 2015 година бяха обучени над 14 145 възрастни, обясни шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" към МОН Евгения Костадинова пред "Монитор".

32 университета ще приемат кандидат-студенти с резултата от матурата по БЕЛ

32 висши училища от всичките 51 ще приемат кандидат-студенти в различни специалности и професионални направления с резултата от държавн...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Радев оприличи депутатите на "маймуни"!

Така излиза, ако разтълкуваме петъчното ядовито, и за пореден път непремерено изявление на президента Румен Радев пред всички радиа и т...