Шампионки по математика имат нужда от средства за участие в Олимпиада

4735
Шампионки по математика имат нужда от средства за участие в Олимпиада
Снимка: platforma.bg

В периода 09 - 13.07.2023 г. в Ню Йорк, САЩ ще се проведе финала на Copernicus Olympiad (copernicusolympiad.us) – направление Математика. В квалификационния кръг са участвали ученици от 40 държави. На база резултатите от първия кръг на състезанието се определя кои ученици ще бъдат допуснати до финала. По време на квалификацията учениците решават 25 задачи на английски език за 60 минути. Мартина Илиева (6 клас) спечели златен медал с вярно решени 24 задачи, а Сара Илиева (9 клас) сребърен медал с 23 вярно решени задачи, с което заслужиха правото да представляват България на финала, който ще се проведе присъствено в Ню Йорк, САЩ.

За да могат да участват е необходима сума в размер на около 16 000 лв., която се формира, както следва:

- 2 * 1 600 USD (такса участници) + 1 400 USD (таксата за придружител) - включва таксата за състезанието, хотел и трансфери.

- 3 * 304 лв. – визи САЩ

- 3 * 2 000 лв. – самолетни билети

- 500 лв. – застраховки и други

Сумата е за две деца и придружител.

До момента Мартина Илиева (6-ти клaс) има спечелени 9 купи за Световен шампион; 8 купи за Световен вицешампион и 4 купи за абсолютно трето място в Генералната класация от участия в Международни състезания по математика. Носител е на 2 купи за Международна звезда, 2 купи за Легенда и 1 купа за перфектен резултат. От участия в български и международни състезания има спечелени над 150 медала. Мартина е член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на “Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2019 г. (възрастова група I – IV клас) и 2021 г. (възрастова група V – VIII клас), финалист за Голямата награда за 2020 г. Званието Лауреат на голямата награда получава само един ученик от цяла България от всички участници от съответната възрастова група I – IV клас или V – VIII клас и през 2019 и 2021 г. това беше Марти. През 2020 г. беше финалист за голямата награда, т.е. класирана в топ 3 за съответната възрастова група.

По-подробна информация за представянето на Марти през 2022 г. може да бъде прочетено тук: https://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/220411

Сара Илиева (9 клас) има спечелени 9 купи за Световен шампион; 4 купи за Световен вицешампион и 3 купи за абсолютно трето място в Генералната класация от участия в Международни състезания по математика. Носител е на 3 купи за Международна звезда, 1 купа за Легенда и 1 купа за перфектен резултат. От участия в български и международни състезания има спечелени над 180 медала. През 2022 г. Сара беше част от Националния младежки отбор на България по математика, който представи страната ни в XXVI Младежка Балканска олимпиада по математика (присъствена) – Сараево (Босна и Херцеговина), 28.06.- 03.07.2022 г. и завоюва бронзов медал. Сара е член на Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на “Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“.

По-подробна информация за представянето на Сарка през 2022 г. може да бъде прочетено тук: https://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/220413

С издадените през 2020 г. две книги от поредицата "Матаметически трикове", Сара Илиева стана най-младият автор (13 г.) на математическа литература в България. В началото на септември 2022 излязоха от печат трета и четвърта част от поредицата "Математически трикове", в които Марти е съавтор на сестра си Сара Илиева. Въпреки че е само на 11 г., Марти започна да измисля и свои начини за бързо и хитро решаване на задачите и съответно в книгите за някои задачи са посочени по два метода за решаване – на Марти и на Сарка.

Ако проявявате интерес и бихте желали да финансирате частично или цялостно участието на Мартина и Сара Илиева на финала на Copernicus Olympiad можете да се пишете на на e-mail: daniela6@abv.bg или Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com