Шефът на Фонд "Научни изследвания" хвърли оставка

20533

Управителят на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) Христо Петров подаде оставка. Новината беше оповестена от Виктор Атанасов - организатор на два протеста срещу управлението и корупционните практики във ФНИ, предаде БГНЕС.

След среща с премиера Бойко Борисов Атанасов обясни, че докладът след проверката на Инспектората на МС и експерти на държавния финансов инспекторат описва много нарушения и премиерът е информиран със списък от препоръки за конкретни действия. Атанасов добави, че тази сряда (30 януари) трябваше отново да има протест, но заради уверенията на премиера, че ще се вземат конкретни мерки и че Петров е подал оставка, протестът ще се отложи.

Учените и властта са се разбрали в началото на следващата седмица да има отново среща, дотогава ще бъдат обявени и резултатите от доклада. Има едноседмичен срок, в който МОМН се запознава с доклада и отговаря на препоръките в него.

Проверката се е провела в последните няколко седмици и докладът вече е в образователното министерство, където също да се запознаят с тези препоръки. Те ще имат седмица да отговорят по какъв начин ще направят, включително и законови промени. В доклада има над 60 първоначални препоръки.

Проф. Мирослава Кортенска, която беше едно от главните действащи лица в скандала с ФНИ, посочи, че тук не става дума за наука, а за корупционни схеми и хората, които са изготвили доклада, според нея са разбрали това. Докладът е доста дебел и предполагам, че те са открили доста нарушения, които ще бъдат дадени на прокуратурата, заяви тя. Христо Лафчиев пък изтъкна, че това е "изключително труден, черен доклад с корупционни практики, с административни нарушения". "Положението е много тежко, корупцията е много сериозна и ние се надяваме в тези 10 дни, които следват, премиерът да вземе необходимите мерки, за да се изчисти това нещо. Имаме неговото уверение, ние за 10 дни ще прекратим протестите, за да може той да вземе необходимите мерки", изтъкна той и подчерта, че ФНИ е крайно необходим на България.

Член-кореспондент Емил Хорозов, който е и бивш управител на ФНИ, посочи, че е мислено за промяна в законовата уредба, включително и от Симеон Дянков. Според вицепремиера е необходима промяна на закона за фонда и в него има много пролуки. "От финансова гледна точка законът, поне според мен, е много проблематичен", каза той и добави, че и негови експерти работят по промените. Целта им е да има конкретни предложения за промени, а в рамките на един месец да предложат тези промени за обсъждане в МС.

Симеон Дянков обясни, че решението на премиера е било образователният министър Сергей Игнатов да не присъства на срещата. Според Дянков на фона на този доклад и образователният министър също търпи критики. "Но законът в сегашния му вид не позволява достатъчно контрол нито на самото министерство, нито на министъра, нито на другите органи като финансовия инспекторат, другите инспекции, и т.н.", каза той. За него министър Игнатов и екипът му в следващите 10 до 15 дни трябва да отговорят сериозно на препоръките в доклада, да предложат вариант на промени в закона. "И вече на тази база да се направи равносметка дали имаме достатъчно уверение като правителство, а и като парламент, че напред можем да вървим добре. За мен основният проблем от доклада е много дупки, които този закон позволява във времето", каза финансовият министър.

Когато започнаха протестите срещу разпределението на средствата от ФНИ, протестиращи учени поискаха незабавното отстраняване на Рангел Гюров и Христо Петров. Това ще е ясен знак за служителите във Фонд "Научни изследвания", че промените там са започнали, така че да бъдат мотивирани да сътрудничат по-охотно на проверяващите. Знак има и за протестиращите, че предприетата проверка на държавен орган над МОМН няма да се сведе до формалните предишни одити, поръчани от министър Игнатов.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование