Шестима са обвинени за приема по "втория начин" в МУ

1877
Шестима са обвинени за приема по "втория начин" в МУ
Снимка: БГНЕС

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в Университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти.

Спецпрокуратурата се зае с незаконния прием на студенти в МУ

Специализираната прокуратура започна предявяване на обвинения на лица за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на с...

В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв.

В 9:30 ч. в Националното следствие дойде бившият ректор Ваньо Митев, за да се запознае с новото си обвинение. По думите му обаче това, в което го обвиняват сега, нямало нищо общо с него, тъй като контролът на приема е многостепенен и по същество е чисто техническа работа.

Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители, посочиха от прокуратурата.

По думите на Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници.

Няма основание за спиране на акредитацията на Медицинския университет

Нямаме основание за спиране на акредитацията на Медицинския университет, висшето училище е преустановило изнесените обучения, които ...

Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 хил. евро.

Най-много от тях са граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, но най-често от арабски произход, от страни като Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.

Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи, посочи Гешев.

Всичките обвинени са с мярка за неотклонение – гаранция от 200 хил. лв.

Полицията влезе в Медицинския университет

Полиция е запечатала кабинетите на ръководители и административни служители на Медицинския университет в София. Акцията на спецпрокура...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com