X
 
 

Ще пишат по половин отсъствие на закъсняващи ученици

2339 1
photo of Ще пишат по половин отсъствие на закъсняващи ученици
Снимка: Getty Images/Guliver
По половин отсъствие ще се пише вече на закъсняващите ученици, ако са пропуснали до 20 минути от учебния час, а ако е повече, отсъствието ще е цяло.

Правилото е залегнало в новата Наредба за приобщаващото образование. То дава възможност по-лесно да се изчислява броят на отсъствията и действа дисциплиниращо на учениците, но се прилага по преценка на учителя, според конкретния случай, коментира директорът на 51-во училище в София "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Вълчев: Учениците трябва да усвояват дигитални умения още от 1 клас

Учениците трябва да усвояват дигитални умения още от първи клас, за да могат не само да ползват технологиите, но и сами да създават д...

Мотивите за приемане на новото правило са свързани с липсата на регламентация на закъсненията в старата наредба, както и със затруднения при тяхното сумиране, ако се отчитат по една трета, коментира Александров, който е автор на идеята.

"Много по-добре е в една система да се напишат 2,5 отсъствие, а от друга страна е по-дисциплиниращо. Просто учениците да знаят, че когато закъснеят ще бъдат санкционирани", обясни той.

Всяко закъснение, освен че е индивидуално нарушение, пречи на общия учебен процес, казва още той. "Представете си в един клас - 25-26 деца, ако три-четири закъснеят, ритъмът и динамиката на учебния час силно се нарушават. Това ни се строи подходящ инструмент да ограничим тези закъснения на учениците", поясни той, цитиран от Дарик.

Според директора отчитането на отсъствие до 20 минути като половин закъснение не е прекалено тежка санкция. Имало е и по-строги разпоредби. "Преди години имаше, че след първия час закъсненията се считат за цяло неизвинено отсъствие. Което е доста по-строго от сегашния правилник", спомня си Александров.

Депутат обяви искането за мандатност на училищни директори за противоконституционно

Няма как да подкрепим текста за мандатност на директорите на училища и детски градини, тъй като е противоконституционно. Трябва да пр...

Правилото се прилага по преценка на учителя според конкретния случай, поясни Александров, защото новият закон дава автономия на училищата и всяко нещо може да бъде разписано в правилника.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Рангел Минков 1 Рангел Минков преди 1 година Профил на трол?
    Май ще се окаже прав депутата Иво Христов за 80 % дебили в България. Само дето не е уточнил , че те са във властта. Не можели да смятат с 1/3. Ами върнете се пак в училище и се научете. Спрете да демонстрирате неграмотност и невежество.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално