X
 
 

Скандалът с учебниците и истината за комунизма

2599 18
photo of Скандалът с учебниците и истината за комунизма
Снимка: БГНЕС
Силната съпротива срещу част от съдържанието на новите учебници по история за 10-ти клас даде резултат: учебниците ще бъдат коригирани. Можем ли да се надяваме, че този път ще съдържат цялата истина за комунизма? Това пита анализаторът Георги Лозанов в коментар за Deutsche Welle.

В поредицата от парадокси на българския преход е и този: историята се пише не от победителите, а от победените. Въпреки че през 1989 комунистическият режим в България падна, разказът за него се води от политическите му наследници. Подпомогнати от течащото време, те успяват да насочват работата на паметта и да налагат оценката за този период от историята на България. Отпушилият се първоначално социален гняв на безпартийните, а дори и на довчерашни партийци, постепенно отстъпи място на вълни от соцносталгия. Това се случи в резултат от няколко публични дебата, овладени от „здравите сили”.

Лагеристи от "Белене" с декларация срещу новите учебници по история

Гражданската организация на българските граждани от турското малцинство, въдворени без съд и присъда през концлагера „Белене&rdqu...

Първият беше за принадлежността към ДС. Разкриването ѝ срещна различни пречки, основната от които беше формирането на „черен пазар” за досиета и използването им за политически рекет. Когато най-после с триста зора бе приет закон за досиетата, действието му бе замъглено от релативизация на вините. Досиетата на „ценните сътрудници” отдавна бяха унищожени, а останалите попадаха в един кюп - без значение защо и какво точно са вършили. Същевременно в ролята на експерти продължаваха да гастролират доказани агенти на ДС, които без свян раздаваха правосъдие наляво и надясно. Дебатът за ДС изглеждаше като разработка на самата ДС.

Заедно с това противопоставянето между евроатлантическата и евразийската ориентация бе разиграно като сблъсък между русофоби и русофили. Благодарение на традиционната ни историческа и културна близост с Русия, както и на промиването на мозъци през соца, по-неподготвената част от обществото бе убедена, че който обича Чехов и Чайковски, подкрепя Путин. И че евроскептицизмът е всъщност защита на православието.

Цели 30 години по-късно

Но най-важният дебат е дали и как комунизмът трябва да бъде разказан на поколенията, които не са го преживели. Тук дълго доминираше мнението, че още е рано за това, тъй като периодът продължава да е обект на актуални политически противоречия. Което си беше директно взимане на страна - тази на самия комунизъм. Колкото повече време минава, толкова повече се заличава паметта за репресиите на този режим, тъй като той целенасочено е унищожавал свидетелствата за тях, прочиствайки архивите си. Затова сега е достатъчно неговите наследници максимално да отложат изучаването му - поне докато жертвите си отидат физически и останат само пропагандните източници, по които да се пише историята. Американският сериал „Чернобил” и руската реакция към него е добър пример за съветска „организация на забравата” - и тогава, и сега.

От такава гледна точка е истински пробив, че макар и цели 30 години по-късно периодът все пак влиза като отделна глава в учебниците по история за 10-ти клас. Така в обозрима перспектива може най-после да се промени плашещата статистика, според която 94% от младото поколение не знаят почти нищо за комунизма, а 40% от тях дори не могат да посочат дали краят му е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. Още повече, че в изискванията към авторите на учебниците са въведени задължителни термини като репресивен апарат, ДС, лагери, горяни, култ към личността и тоталитаризъм, като това понятие включва равнопоставено фашизма и комунизма. Целта е да се преодолее устойчивата асиметрия в средното образование, според която тоталитаризъм е само фашизмът, а комунизмът не е - заради историческото алиби на антифашизма.

Красимир Вълчев спря спорните учебници по история

Спорните учебници по история са спрени и на издателствата са дадени препоръки за промени. Едва след като бъдат коригирани, те ще бъдат ...

Подмяната

Но какъв е резултатът „черно на бяло”? Незадоволителен, според фондация „Истина и памет”, която е особено активна в изследването на близкото минало. Фондацията дори инициира „Петиция за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период и прехода към демокрация в новите учебници по история за 10-ти клас". В какво обаче се състои подмяната?

След като отлагането на изучаването на комунизма ще бъде прекратено още преди да са зараснали раните от него, в действие влиза друг подход - нормализация на периода при интерпретацията му. С други думи: той трябва да бъде представен на учениците като всяка друга епоха, в който има и хубаво, и лошо. Това става например така: минава се „на пръсти” покрай теми като лагера в Белене, Възродителния процес, ДС и връзките ѝ с КГБ, а режимът се представя за репресивен до Априлския пленум. За ерата на Тодор Живков се избягва да се говори като за режим на несвобода и дефицит, в който има цензура, в който трудно се пътува зад граница, в който се чака с години за жилище и кола, а държавата на три пъти е изправена пред фалит.

Петицията на фондация „Истина и памет” е адресирана до министър-председателя и до министъра на образованието, като засега е подкрепена политически от СДС и Цветан Цветанов. Настояването е за фундаментално преработване на учебниците, като междувременно министърът на образованието даде надежда, че това може и да се случи. В същото време би било несправедливо всички учебници да бъдат поставени под общ знаменател. В някои от тях политическият субективизъм на авторите действително надделява над научната обективност, но в други репресивната природа на комунистическия режим е представена без недомлъвки.

Сега всичко зависи от учителите

Учебниците не казват истината за комунизма, алармират историци

Историци протестират срещу беззъбо предаденото според тях съдържание и липса на достатъчно факти за комунистическия режим в петте учебн...

Вероятно и след корекциите на новите учебници по история ще останат хора, които ще се опитват да манипулират мисленето на подрастващите. Но оттук нататък нещата са главно в ръцете на учителите - по кой учебник и как ще решат да преподават. За дълъг период от време учителите бяха потисната професионална общност, държана в недоимък, което, съвсем естествено, ги ориентираше политически към лявото. Напоследък обаче социалният им статут се подобри, а се сменят и поколенията. Затова можем да очакваме, че близкото минало на България ще бъде преподавано предимно от хора, които имат гражданско самочувствие и принадлежат към днешния свят.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 2 потребители

15 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Да, много хубаво беше тогава! Ние бяхме малки, родителите ни млади, те се грижеха за нас, никакви проблеми! Сега родителите ни стари, ние помагаме, децата ни още не стъпили на крака, ние помагаме. Тежко ни е! Да оставим настрана емоциите и да погледнем статистиката! В края на комунизма, като млад специалист завършил семестриално висше образование, получавах 135 лева. След 4 месеца се дипломирах и виж още ›› заплатата ми стана 155 лева. А в тази година необходимият минимум един човек да живее като ЧОВЕК е бил 165 лева! А имах жена студентка и две съвсем малки деца. С детските добавки едва правехме 200 лева! при необходими поне 640 лева за да има за всеки от нас около минимума 165 лева! ГАДОВЕ, изтрийте крокодилските си сълзи и сополи и отворете ДОКУМЕНТИТЕ, както го прави Антон Тодоров! Ако той ви лъже и обижда от екрана, ЗАЩО до сега не го осъдихте?! Само на носталгията по младостта хвалите ония години!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 7 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Всеки нормален човек в Р.България знае ако се интересува конкретно какво всъщност е г.лозанов и ПОДОБНИТЕ му. Аз ги Определям като Дегенерати и Злостни ВР.ОВЕ НА НАРОДА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЗВАНИЕТО КОМУНИСТ НЕ СЕ ПОЛАГА ПО ЖЕЛАНИЕ И ПРАВО .ТО СЕ ДОКАЗВА ВСЕКИ ДЕН. октомври 6 ЗВАНИЕТО КОМУНИСТ НЕ СЕ ПОЛАГА ПО ЖЕЛАНИЕ И ПРАВО .ТО СЕ ДОКАЗВА ВСЕКИ ДЕН. октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами неуважаеми actualno и скрински вие пък все едно знаете , че комунизъм никога НЕ Е Имало в познатата ни История. Как може тогава да се каже истината за Комунизма. Искам да ВЯРВАМ , че един МЕЧТИТЕ НА СКЪПИТЕ ми ВЕЛИКИ ДРУГАРКИ БОТЕВ И ДЕЛЧЕВ ЩЕ СЕ СБЪДНАТ. Цялото Човечество ЩЕ Е СКЪСАЛО С ОКОВИТЕ НА РОБСТВОТО И ЩЕ СЕ ГЛОБАЛИЗИРА ПРАВИЛНО. НЕКА СИЛАТА БЪДЕ С ТОЗИ ВИСШ ИДЕАЛ.
 • Октомври 6.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  НАИСТИНА УЖАСНА грешка ГРАМАТИЧЕСКА. СЪЖАЛЯВАМ МНОГО . Империалистите , тези САТАНО/ГЛОБАЛИСТИТЕ , соросоидите могат да направят проблем. НОРМАЛНО , НО ДА СЕ ЧЕТЕ СКЪПИТЕ ВЕЛИКИ ДРУГАРИ БОТЕВ И ДЕЛЧЕВ. Към тях има и цяла Плеада СКЪПИ ДРУГАРИ И НАИСТИНА И ДРУГАРКИ , но вие в какво вярвате. САМО В ШАРЕНИТЕ ХАРТИЙКИ НАПЕЧАТЕНИ ЕДИ КЪДЕ СИ И ПОЧТИ САМО ТАМ. в ТОВА вяравате.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Мамка ви комуняшко , ще оставим няколко мъжки и няколко женски комунисти в зоологическата градина !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  В учебниците в които се пише за комунизма освен за отрицателните неща като колективизацията, национализацията, Народния съд и лагерите трябва да се посочват и положителните като развитието на икономиката/ промишленост и селско стопанство/, липсата на безработица, нарастване на населението до 8 милиона, и брутния вътрешен продукт по които се доближавахме до средноевропейско ниво.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Как ще напишат истината като БСП е наследник на БКП и не само не се отричат от престъпленията си, но и се гордеят с миналото си.
  : 1 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  И за олигофрени и лумпени като тебе, най вечв
  : 1 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  До № 4. Селското ни стопанство, което до 1944 г. е могло да изхранва цяла Европа, по времето на социализма беше тотално унищожено и маргинализирано чрез колективизацията, което значи отнемане собствеността на селските стопани - 95% от които до тогава са били горди собственици на на 100 и повече декара земя. В ТКЗС надницата беше стотинки и разбира се всички млади хора избягаха в града да станат оз виж още ›› лобени лумпени, натикани в панелни кутийки. СССР изкупуваше продукцията ни по цени 10 и дори 20 пъти под пазарните. През 1989 г. пред ЦК на БКП е изнесен секретен доклад, в който състоянието на селското стопанство е определено като КАТАСТРОФА - с рухналите сгради, липсата на работна ръка и ръждясалите, тотално изостанали от времето поливни системи,
  : 1 !
 • Анонимен 4.4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Що се отнася до промишлеността, добре че Антон Тодоров (непременно му вижте предаванията и по интернет!) изнесе данни с автентични документи от архивите и вече не можете да лъжете младите - повече от ясно се доказа, това, което знаехме и преди - поради своята допотопност и остарели технологии НИТО ЕДИН ОТРАСЪЛ ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО СТОПАНСТВО НЕ Е БИЛ ПЕЧЕЛИВШ. В машиностроене, химическа промишлено виж още ›› ст, електроника, всеки един завод и фабрика са носили само и единствено загуба на бюджета. Така например всеки един мотокар е носил загуба от 1500 долара, защото поради ниското си качество са се продавали на цена по-малка от разходите за производството им. Същото е и във фармацията, в оръжейната промишленост (там пък защото Русия/СССР ни принуждаваше да продаваме оръжието на занижени цени на комунистическите диктатори по целия свят). Затова и рухна социализмът - поради пълна икономическа непригодност и несъстоятелност.
  : 1 !
 • Анонимен 4.5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  "Липсата на безработица", която хвалиш, всъщност не е за похвала. Ако няма минимален процент безработица 7-8% то и работниците не ценят работните места и не се стараят. При социализма нямаше безработица, защото производителността на труда беше отчайващо ниска - буквално на някакво феодално ниво. Ефективност нито се постигаше, нито се търсеше. Заплащането беше скандално ниско. Например ед виж още ›› ин лекар в болница, с тежки нощни дежурства по няколко пъти в месеца, през 70-те години взимаше 180 лева равни на 40 долара, докато колегите му в развитите страни получаваха около 4000 долара, а дори и в най-бедните развиващи се африкански и азиатски страни - по минимум 1500.
  : 1 !
 • Анонимен 4.6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  И за последната ти лъжлива комунистическа опорна точка - достигането на 8-те милиона. Наскоро стари статистици разкриха, че никога не сме достигали тази цифра. Т.живков много е искал да станем 8 мил. и затова редовно му се подавали завишени данни. А дори да беше - пак не е за хвалба! Нямахме право да излизаме от държавата, да работим навън по собствено желание и преценка, държаха ни насила вътре виж още ›› като в затвор или концлагер. Както писах по-горе със заплати около 100 пъти по-ниски от сходните професии в развитите страни. Не е чудно, че някои хора се решаваха на бягство през забранената граница с риск за живота и много младежи са застреляни от граничарите. От хубаво никой не бяга. Защо не отвориха границата? При тази постановка е истинска гавра с паметта на нашите родители да се хвали, че сме били 8 милиона чрез насилственото ни задържане тук!!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Някои хора си мислят, че имат монопол и специални привилегии върху истината и те и само те имат правото да казват кое е достоверно представяне на фактите и кое промиване на мозъци. И много държат на децата да се преподава някакъв глорифициран лов на вещици.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Гоше , не знаех ме в прехода имало победители и победени. И да има , победителите не са соросоидите , те никога не са печелили избори , а се самоназначават като голямата работа. И престанете да ни вкарвате във филм на Оруел, нямате неговият талант. Виждаме от Македония какво става след системно изучаване на лъжи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Дойче сере и плювача Георги Лозанов !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално