X
 
 
 

Служебният образователен министър оповести намаление на държавния прием на студенти

473 0
photo of Служебният образователен министър оповести намаление на държавния прием на студенти
Снимка: БГНЕС

Още по темата

Намаляваме общият брой субсидирани от държавата студенти в първи курс с 8%. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков, предаде БГНЕС.

Денков поясни, че има направления, които са засегнати повече от промените, но има и такива, в които се увеличава приемът, като педагогика, математика, информационно и комуникационни технологии.

Ректорите на университетите смятат, че реформата във висшето образование се прави прибързано

„Това са направления, от които има заявен интерес от бизнеса, и които реализират добре студентите си. Но, има направления като икономика, администрация и управление и туризъм, където намалението е значително. То произтича от това, че реализацията на студентите, които завършват тези направления е много ниска. 20-30% от завършилите студенти работят на позиции, изискващи висше образование”, обясни министърът на образованието.

"Като знам как станах инженер, ме е страх да отида на лекар"

„Промените, които правим в постановлението за приема на студентите във ВУЗ-овете, целят да изпълним едни от основните цели в Стратегията за развитие на висшето образование, свързани с повишаване качеството във ВУЗ-овете. Това произтича от факта, че от 2010-2015 г. общият брой ученици, завършващи средно образование намалява с 25%, докато общият брой субсидирани от държавата студенти след средно образование е останал един и същ”, каза Денков. „Затова през 2015 г., когато е приета стратегията е предвидено да се възстанови балансът, който е нарушен. Със сегашната промяна намаляваме общият брой субсидирани от държавата студенти в първи курс с 8%. С това заедно с промените от миналата година връщаме този дял към нивата от 2010 г.”, обясни просветният министър.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ина - момичето, което чете книги на хора със здравословни проблеми

Както е казал Тома Уортън: "Един час прекаран в четене, е ча...