Софийският университет ще прави високопроизводителен изчислителен център за милиони

1344
Софийският университет ще прави високопроизводителен изчислителен център за милиони
Снимка: iStock

"Галчев Инженеринг" ЕООД е избрана да проектира и построи сграда със специализиран високопроизводителен изчислителен център по проект "Големи данни в полза на интелигентно общество – GATE". Проектът е на Софийския университет "Климент Охридски", а договорът е на стойност 6 млн. лв. с ДДС.

Неин подизпълнител, отговарящ за проектирането и авторския надзор на стойност 198 000 лв. с ДДС, ще е фирмата "Вамос" ООД. Средствата са осигурени от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Новата сграда ще се построи на юг от Факултета по математика и информатика, на изток от Физическия факултет и на север от бъдещия "Център за компетентност в направление води и отпадъци".  

Предвидено е тя да се състои от четири надземни етажи и подземен (сутерен). Ще е с квадратна форма и с височина от 19 метра в най-високата си част. Изпълнителят ще трябва да гарантира носимоспособността и експлоатационната пригодност на сградата за срок не по-малък от 50 години.

Целта на проекта GATE е да развива научноизследователски капацитет и иновативен потенциал и да формира ново поколение млади учени, способни да прилагат науката в полза на обществото. GATE създава екосистема от заинтересовани страни, като насърчава ефективното сътрудничество между правителството, индустрията, академията и обществените организации във високо технологични области.

Софийският университет открива академичната учебна година

На 1 октомври в Университетската ботаническа градина ще бъде официално открита академичната учебна година на Софийския университет &bdq...

Научните изследвания в GATE включват четири основни върхови технологични направления с фокус върху изкуствения интелект и интелигентните модели за взeмане на решения, основани на данни – визуализиране на данни, анализ на данни и управление на данни, както и инженеринг на системи, базирани на големи данни. Научните изследвания и иновациите в GATE са фокусирани в четири стратегически направления – Бъдещи градове, Интелигентно правителство, Умна индустрия и Цифрово здравеопазване.

Те ще бъдат подпомагани от три лаборатории – за моделиране на процесите в градска среда (City Living Lab), за интердисциплинарно сътрудничество с индустрията (Digital Twin Lab) и за виртуална реалност и визуализация на големи данни (Open Visualization Lab).

GATE е съвместна инициатива между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - координатор на проекта, и две престижни институции от Швеция - Chalmers University of Technology и Chalmers Industrial Technology.

Те са водещи организации в стратегически инициативи като "AI Sweden", "AI Research Centre", "AI Innovation of Sweden" и "Digital Twin Cities Center".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com