Стоянович проявява разум и отговорност – НГДЕК се връща на ул. "Баба" 16?

66672

Националната гимназия за древни езици и култури се връща в ремонтирания си дом на ул. "Баба" 16, пише във Facebook групата на ученици, родители и учители, които желаят училището да се върне в "Модерно предградие" и да напусне сградата на 13-то ОУ. Пред Actualno.com обаче директорът на гимназията Мариела Папазова каза, че още няма такава заповед, както и че в училището всичко е спокойно. От Министерство на културата нито отрекоха, нито потвърдиха новината - единственото, което споделиха, е че се търси най-доброто решение, тази позиция бе потвърдена и от зам.-министър Василев.

Междувременно цяла сутрин в училището са се водили ожесточени дебати, преминаващи добрия тон.

Ученикът от 12 клас Виктор-Асен Асенов се обади в редакцията и сподели, че е бил обиждан от свой учител, тъй като изразява позицията на тези, които мислят, че е по-добре училището да се помещава в ремонтираната сграда. Момчето твърди, че неколкократно е наречен „глупак” , както и „манипулиран заблуден идиот”, за което има свидетели.

От своя страна учителят отрича обвиненията. Той сподели пред Actualno.com че е влязъл в час, за да запознае учениците с декларация, подписана от част от учителите, когато е възникнал спорът между тях.

Не съм наричал дванадесетокласника Виктор-Асен „глупак”. Имаше свидетели на нашия спор, те могат да го потвърдят, става въпрос за другите ученици от класа му в класната стая. Това заяви пред Actualno.com учителят по история д-р Даниел Вачков, който преподава предмета в Класическата гимназия.

Вачков призна, че е имал спор с Виктор-Асен и че е нарекъл учениците, които искат НГДЕК да напусне сградата на 13-то ОУ, „заблудени и манипулирани”. Учителят добави, че дванадесетокласника се е държал невъзпитано, седял е върху чина си и го е прекъсвал, докато говори по въпроса за местоположението на НГДЕК. Вачков обаче уточни, че Виктор се е извинил в средата на спора и си е седнал на място. От своя страна директорът на училището не беше запозната със случая.

На въпрос на Actualno.com кой манипулира децата, Вачков отговори, че става въпрос за някои негови колеги в училището. Същевременно учителят заяви, че „около 80% от учителите” искат да останат в 13-то ОУ и да не се връщат в „Модерно предградие”. На въпрос кой е основният аргумент за тази позиция, учителят по история каза, че причините са репутацията и опасностите в „Модерно предградие”. „Местното население знаеше кога учениците си получават стипендиите и редовно имаше ограбени деца. Синът ми, който вече завърши НГДЕК, на два пъти се е разделял принудително със стипендията си”, каза Вачков.

Министерството на културата не гори от желание да реши Параграф 22 на НГДЕК

На 16 януари за пореден път родители, учители и ученици се събраха пред сградата на министерство на културата за уговорена среща с мини...

По отношение на сградата на 13-то ОУ и дали там има нормални условия за обучение, учителят по история призна, че би си променил мнението за оставане на това място, ако отговорните органи установят, че има опасност. Припомняме, че според Констативен протокол от 30 септември миналата година, изготвен от ОДРС при ДОСК – Столична община, в сградата на 13-то ОУ има опасности. Заключението на документа гласи: „От външния оглед може да се направи извод, че като цяло конструкцията на сградата е в сравнително добро състояние, но системни течове, влага в помещенията, неуплътнена дървена дограма, неправилно отвеждане на дъждовни води може да доведат до нарушаване експлоатационните качества на сградата. Налице са изключително лоши хигиенни условия и сградата трябва да бъде ремонтирана. Незабавно следва да се вземат мерки и да бъдат укрепени комините, които са частично разрушени и са опасни за здравето и живота на ползвателите.

Учителят по философия в НГДЕК Орлин Йорданов излезе със следното съобщение във Facebook:

"В 13-то училище е настанал пълен хаос от новината, че министър Стоянович ни връща в предишната сграда на ул. „Баба”. До два часа се очаква Министърът да издаде съответната заповед! ...

... Има подписка, която вече върви и сред учениците, като е предшествана от заплахи от страна на учители, че напускат, ако се върнем на „Баба”.

Петър Стоянович не дойде на срещата за НГДЕК

Министърът на културата Петър Стоянович не се яви на срещата с родители, ученици и учители от Националната гимназия за древни езици и ...

Скъпи колеги, не дърпайте „тънката струна” в душата на учениците си! Поне накрая запазете достойнство и оставете учениците да избират свободно, а не под тежък емоционален натиск! Спомнете си историята със Соломон и двете майки!

А вие, г-жо директор, не смейте да принуждавате учителите да губят достойнството си!
"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com