Такева: Отпадането на Ботев от учебниците е обезродяване на България

14384
Такева: Отпадането на Ботев от учебниците е обезродяване на България

Отпадането на творби на Христо Ботев от учебните програми по български език и литература е обезродяване на България. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в коментар на проекта на образователното министерство, който предвижда творби на класически български автори като Христо Ботев и Димитър Димов да отпаднат от учебните програми, предаде Фокус.

По думите на Такева това са произведения, които носят същността на нравственото и патриотичното възпитание на младото поколение.

"Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев, както и "Тютюн" на Димитър Димов отпадат от учебниците!

Стихотворенията "Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев са отпаднали от учебниците, след обсъждане с 450 преподаватели и специалис...

Според председателя на СБУ министърът на образованието Анелия Клисарова е трябвало да направи обстоен преглед на учебните планове.

„Трябваше да направи обстоен преглед на учебното съдържание и тогава да се изказва по тези въпроси. Образователната система и възпитанието не е шега работа и трябва да се подхожда изключително професионално. Аз очаквам, например, да махнат и „Под игото” и „Аз съм българче”. Вече всичко може да се очаква”, каза Янка Такева.

Тя посочи още, че промените в учебната програма не са били съгласувани със Синдиката на българските учители.

Такева подчерта, че въвеждането на повече часове за упражнения и граматика не трябва да бъдат за сметка на произведения, които формират патриотичното и нравствено възпитание на младите. По думите й, независимо, че живеем в глобален свят и Обединена Европа, трябва да запазим националната си идентичност и култура.

Искат платено обучение и в държавните ВУЗ-ове

Министърът на образованието професор Анелия Клисарова предвижда да бъде усъвършенствана системата на делегиран бюджет в училищата, пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com