Такева: Подмладяването в образованието е крайно наложително

9207
Такева: Подмладяването в образованието е крайно наложително
Снимка: БГНЕС

Дълбоко съм убедена, че подмладяването на управленските кадри в образованието е крайно наложително. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители във връзка промените в Кодекса на труда, които налагат пенсионирането на учители и директори в цялата страна, предаде Фокус.

„От средата на юли изменението на Кодекса на труда влезе в сила. Септември бяха освободени много учители. Бяха обявени местата на 140 директори, които работеха като временно изпълняващи директори. Останаха около 250-300 учители, които трябва да се пенсионират, но тъй като директорите не могат да намерят учители на тяхно място, ги оставиха. В системата в цяла България има около 500 директори, които трябва да бъдат пенсионирани. В някои региони те се пенсионираха още в началото на септември”, каза тя.

Увеличението на заплатата на учителите - не еднакво за всички

Само учителите с минимални заплати за съответната длъжност вземат 70 лева увеличение на заплатата си. Това е записано в анекс към колек...

По думите й, Кодексът на труда е задължителен за всички работници и служители в Република България и не е валиден само за образованието.

„Всички казват, че трябва да влязат млади учители в системата, но ако някои иска да влязат млади кадри в училище директорите, не трябва да протестират, защото им е дошло времето. В края на краищата на всички идва това време, за да може да отворят пътя за кариерно развитие на младите хора. Учителят е в системата и работи активно, когато вижда, че има възможно развитие на място, но когато кариерното развитие е запушено, няма как да има такова отношение”, посочи Янка Такева.

Тя посочи, че е убедена, че няма да има трудности по отношение на новите промени в КТ. Според нея пенсионирането на директорите, навършили пенсионна възраст ще се отрази добре, тъй като ще се въведе нов стил на управление.

„Новите управленски екипи ще дойдат със своя хъс, ще покажат нещо ново”, обясни Такева. По думите й, осезаемо липсата на кадри се усеща сред учителите по чуждо езиково обучение, математика и информатика.

Учители по география на символичен протест заради дискриминация на предмета

Учители по география излизат на символичен протест срещу проект на Министерство на образованието за намаляване на часовете по географи...

„Дефицит за директори няма. Не бъркайте учителите с директорите. На учителите някои директори им връчиха заповедите за пенсиониране в коридорите на училищата, вместо да ги поканят и да им благодарят”, каза тя и обясни, че не може да се говори за чистка, а за изпълнение на Кодекса на труда.

Според Такева три са причините за липсата на мотивация на сред младите кадри да работят по професията си в България - ниското заплащане, липсата на кариерно развитие и мнението на обществото за учителската професия. Във връзка с отпадането на предметите история и география в 12 клас на средното образование, тя посочи, че съгласно новия Закон за училищното образование в прогимназиален етап самите учители са поискали сами да определят учебните планове в зависимост от интересите на децата.

„Смятам, че такава възможност е дадена в разпределението на примерни учебни планове, които могат да бъдат променяни в самите учебни заведения. Ако учебното заведение види, че има дефицит в учебния план, може следващата учебна година да го промени. Тази автономност на училищата във втори гимназиален етап е изключително важна, защото и сега колегите се оплакват, че дванадесетокласниците не ходят на училище”, посочи Такева.

По думите й, трябва да се направи така учебният план, за да бъде интересен на децата. „Понеже е ново, нормално е да се страхуваме всички. Всяко ново нещо се приема малко с недоверие и страх и притеснение, дали ще се справим, но съм убедена, че колегите ще се справят”, добави Янка Такева.

Синдикатите: Учителската професия е по-рискова и стресираща от тази на полицаите

Учителската професия е по-рискова и стресираща от тази на полицаите. Ако държавата и МОН не предприемат мерки в посока защита на учител...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com