Танев: Кунева ще закачи нещата, където и да е

4656
Танев: Кунева ще закачи нещата, където и да е
Снимка: БГНЕС

Меглена Кунева ще закачи нещата, където и да е. Това коментира министърът на образованието в оставка Тодор Танев относно номинацията на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси за поста на образователен министър.

В петък тази седмица Реформаторският блок предложи за министър на образованието Меглена Кунева. "Това е единодушно решение на Изпълнителния съвет. Г-жа Кунева се съгласи, убедени сме, че тя ще се справи. От тук насетне следва заседание на ПГ", каза Найден Зеленогорски. Това стана, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Танев заради "системно проявяващите се проблеми" на фона на общественото внимание дали "турско робство" ще бъде заменено от "съжителство" в учебниците по история.

Борисов привика реформатори на среща

Премиерът имаше въпроси към нас. Това е неформална среща и не мога да давам информация за нея. Това каза на излизане от Министерски съв...

Юристи още преди 9 септември са били постявани за министри на земеделието, после на здравеопазването, каза днес Танев в ефира на Нова телевизия. Юристите са какво ли не, защото познават законите, добави той, като каза, че Кунева "ще закачи нещата, където и да е", за да го свърже с бъдещето председателство на България в Съвета на ЕС. На въпроса дали е ироничен, министърът оставка отговори с "да". 

"Тя е интелигентен човек", каза Танев, който обаче допълни: "Ние гражданите имаме не само правото, но и основанието да си кажем думата". Има пет подписа на партиите и има един на гражданския съвет, който е моят, каза той.

Тодор Танев е министър от гражданската квота на Реформаторския блок, където има пет партии и граждански съвет. Заради коалиционното споразумение с ГЕРБ РБ има задължението да излъчи нов министър на образованието.

Важното е, че следващият министър ще има добре постлана основа, за да продължи нататък, каза Танев. Той подчерта, че МОН си е изпълнило функциите и не може да се говори за системни проблеми, иначе е нямало да има 5 закона и 1,3 млрд. лв. Министърът в оставка обаче призна, че ведомството явно е сгрешило с комуникацията с обществеността относно новите учебни програми, а през годината се е "чувало само лошото".

Тодор Танев каза още, че е "затегнал кранчето" в образователното министерство, имайки предвид злоупотреби със средства в министерството. Той заяви, че и наследникът му трябва да продължи по този начин.

Оставката на Танев не цели отвличане на вниманието, уверява Захариева

Правосъдният министър Екатерина Захариева определи като латиноамерикански сериал появилите се спекулации, че властта се опитва да откло...

"Абсолютно", каза министърът в оставка в отговор на въпрос дали е имало кражби в МОН. Според Танев оставката му е поискана заради "някои чиновници в министерството".

Танев заяви, че 20 млиона се дават за учебници всяка година, като те се пишат от свързани с МОН лица. По думите му общо взето едни и същи хора пишат и одобряват учебниците. "Това е безобразие от миналото, кой тогава е бил министър не ме интересува", каза Тодор Танев. Той добави, че който не участва в тези неща, започва да става неудобен.

Министърът в оставка каза, че е имал предложение несвързани с издателства учители да подготвят учебниците.

Министерството на образованието се управлява от министър. Вторият, който управлява, е господин главният секретар. Той знае точно какви пари къде са. Това създава възможности за ей така... Не искам да довършвам", каза Танев, който обаче допълни, че главния секретар е професионалист и са в момента в добри отношения.

За предложението Танев да стане съветник на премиера, той отговори, че ще работи за развитие на професионалното образование в България.

Тодор Танев чака мъжки разговор и да му поискат оставката

Министърът на образованието Тодор Танев, който научи от медиите, че премиерът му иска оставката, обяви, че няма да я подаде сам. "Аз н...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com