Тераклийският университет в Молдова може да стане филиал на български ВУЗ

1416
Тераклийският университет в Молдова може да стане филиал на български ВУЗ
Снимка: БГНЕС

Тераклийският държавен университет "Григорий Цамблак" в Молдова, в който учи основно българската диаспора там, може да стане филиал на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" или Русенския университет "Ангел Кънчев".

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, в рамките на изслушване в парламентарната комисия за българите в чужбина, предаде БГНЕС.

Кунева заяви, че са необходими общи действия за спасяване на университета.

По демографски причини, по подобие на университетите в страната, и там има по-малко студенти. Кунева заяви, че трябва да се обърнем към сънародниците ни в чужбина и да бъде увеличен приемът на студенти от там. Към момента този прием е увеличен три пъти и може да продължи да се увеличава. Освен това може всеки по свой начин и при разговори да направи реклама на тази политика, коментира Кунева.

Вицепремиерът заяви, че е необходимо да започнат преговори за преобразуване на Тераклийския университет във филиал на български университет. Заплашваща е и засилващата роля на университетите от Молдова, които "поглъщат" българите, живеещи там. Според Кунева е необходимо да има преобразуване и подобряване на качеството на обучение там.

Специалностите, които се изучават в университета там, включват филологии - българска и румънска филология, история, социални дейности, счетоводство, музика. В университета има 25 преподаватели като 13 са хоноруваните преподаватели, има и един докторант.

В рамките на комисията стана ясно и, че Министерство на външните работи е ангажирано чрез посолството на страната ни там да запази университета.

През последните години три пъти са увеличени местата за българските студенти. През 2016 г. за стипендии са дадени 143 647 лв. за първите две тримесечия на тази година.

Според депутата от БСП Михаил Миков трябва да се увеличат парите за този университет, защото това са пари, с които ще се запази идентичността на българите там. Подготвя се споразумение с университета и този въпрос ще бъде поставен.

По време на заседанието на комисията бе изказано и мнението, че българите гагаузи са забравени в Молдова и страдат както българите в Тераклия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com