Учителите не одобряват намаляването на домашните работи

2075
Учителите не одобряват намаляването на домашните работи
Снимка: iStock

85% от учители смятат, че обемът на домашните работи, които се дават на учениците, не трябва да бъде регламентиран в наредба. Това показва национално проучване на синдикат "Образование" сред 5125 учители и заинтересовани лица през последните 10 дни относно ефективността на предложените от МОН промени в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Вдигат учителските заплати със задна дата, ясно е с колко

МОН предложи регламентиране на броя на домашните заради сигнали и жалби на родители за претоварване на учениците вследствие на "нецелесъобразно задаване на домашните работи". Те забраняват на децата да се дават писмени домашни по време на ваканция. Предвидено е още на учениците от 1-ви до 4-ти клас задачи за самостоятелно писмено изпълнение по български език и по математика да могат да се поставят не повече от 3 пъти в една учебна седмица, а по останалите учебни предмети - не повече от веднъж. За учениците от 5-и до 7-и клас и от 8-и до 12-и клас идеята е подобни задачи по отделен учебен предмет да могат да се поставят не повече от два пъти в една учебна седмица, а сумарно по всички учебни предмети - не повече от 5 пъти за седмица.

На въпроса "Трябва ли да има ограничение в даването на самостоятелно писмено изпитване по български език за ученици в начален етап?" 81.2% от участвалите учители са отговорили отрицателно, а само 16,1% са изразили съгласие. На същия въпрос, но по математика, 85,5% от преподавателите са против ограниченията, а 10.6% - съгласни с тях. Над 74% от учителите смятат, че трябва да има ограничение по всички учебни предмети в начален етап за даване на образователни задачи за самостоятелно изпълнение извън учебните часове, с изключение на БЕЛ и математика, до не повече от веднъж, а 21% - че не бива да има такова.

ОЩЕ: Как МОН променя наредбата за оценяване на учениците

Само 12% от анкетираните учители допускат, че обемът на самостоятелните писмени изпитвания извън учебните часове, т.е. домашните работи, може да бъде регламентиран в наредба. Останалите 85% смятат, че това не трябва да се регламентира в подобен административен акт. Запитани "Смятате ли, че трябва да се дават задачи за самостоятелно писмено изпълнение на учениците по време на ваканциите?", 41,1% допускат да се дават домашни само по български и математика в начален етап, 34,5% са категорично против, а 21,9% смятат, че могат да се дават задачи за самостоятелна работа по всички предмети.

Почти всички от анкетираните учители - 95% - са категорични, че намаляването на домашните няма да компенсира големия обем на учебното съдържание. Близо 81% смятат, че не трябва да се катализират реформи на парче, а 95,6% са убедени, че намаляването на домашните няма да повиши резултатите на учениците. 86,2% смятат, че ограничаването на професионалната преценка на учителя, с намаляване на домашните, е пореден флирт с българския родител. На въпроса: "Смятате ли, че МОН трябва да заговори за това, че училището трябва да създава и оценява умения за доброта, толерантност и сърдечност?", 89,2% са отговорили утвърдително, а 3,7% смятат, че оценките са по-важни от възпитанието.

Синдикат "Образование" застава зад категоричното становище на учителите, че многообразието в образователните институции в България е огромно и намесата в професионална сензитивност на учителя ще нанесе повече вреди отколкото ползи.

ОЩЕ: Нов график за изпити и ваканции се готви за следващата учебна година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Сезирахме ДАНС и полицията за теча на отговори от матурата

Служебният кабинет дава още 40 млн. лв. за заплати в университетите, протестите се отлагат

Отговорите на матурата по български език и литература за 12. клас за 2024 г.

Зрелостниците писаха по произведение на Христо Смирненски на матурата по БЕЛ

Служебният кабинет реши: Минималната заплата във ВУЗ-овете става 2100 лв.

"Не ни чуват": Синдикат за заплатите във висшето образование

Свикват извънредно заседание на Съвета на ректорите

Над 50 000 зрелостници ще пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Въпреки дадените 39 млн. лв.: Протестът за заплати във висшето образование ще се проведе

ДАНС и МВР също ще следят как протичат матурите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование