За всяка двойка за срока учителите попълват двуцифрено число документи

51042
За всяка двойка за срока учителите попълват двуцифрено число документи
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Министерството на образованието изисква по 10 документа от учителите при всяка двойка на края на срока, която те напишат на учениците си. За безумното количество бумащина сигнализира учителката Марта Радева от Провадия, автор на петицията срещу административното бреме на педагозите, наложено с новия училищен закон и наредбите към него. Към момента тя е подписана от над 1000 педагози и родители от цялата страна.

Преподавателката е класен ръководител от 1-во ОУ "Хр. Смирненски" в Провадия. Пред в. "Сега" тя разказа, че всеки ученик, който получи двойка за края на срока (дори само по един предмет), се смята за дете в риск. Поради тази причина за него трябва да се изготви план за действие за преодоляване на затрудненията, който обаче влече след себе си куп документи. Най-напред класният ръководител трябва да подготви карта, в която да посочи на какво се дължат слабите резултати и да предложи мерки за подобряване на успеха. Необходими са още декларация за информирано съгласие от родителите, доклад за съответния ученик, ежемесечни протоколи от заседанията на работната група, която е създадена специално за конкретното дете, допълнителни писма до родителите и т.н. и т.н.

Учител: Дистанцията между книгата и детето става все по-голяма

В ерата на глобализацията и модерните технологии все по-голяма става дистанцията между книгата и детето, но учителите са хората, които ...

Всички тези изисквания са записани в наредбата за приобщаващото образование. "Аз съм написала досега 77 документа, при положение че имам 11 деца с двойки за първия учебен срок. Един класен ръководител трябва да се занимава само с това да пише документация, което му сковава не просто ръцете и ума. Сковава му крилете", коментира Радева.

По думите ѝ от бумащина не остава време за реална консултация с децата, някои от които имат ниски резултати, само защото им е скучно в часовете. "Когато едно дете се прикове към чина за консултация, понякога се постига обратен ефект. Но и учителите нямат нужното време и енергия, за да предложат нещо интересно", споделя преподавателката.

Колегите ѝ се опасяват, че наредбата ще принуди учителите да спрат да пишат слаби оценки, което е безпринципно. Освен това при двойка за срока децата трябва да вземат определен брой допълнителни часове извън часовете за консултации, което е физически невъзможно. "Освен план за действие за двойкаджиите, класните ръководители трябва да пишат протоколи, декларации, писма, становища и доклади и за децата с изявени способности. Ние сме до такава степен изчерпани, че децата, които заслужават внимание да се работи за надграждане при тях, за тях изобщо няма време", коментира пред bTV и Гинка Недева, учител по английски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование