Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-образователният министър: Има вариант първият срок да завърши дистанционно

14 декември 2020, 08:29 часа • 3530 прочитания

"Един родител да се намира до детето си и да му предава знания не е никак лошо. Не е лошо децата и родителите да са заедно, въпросът е доколко е полезно децата да са затворени вкъщи". Това заяви зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Михайлова каза и, че не може да прогнозира дали първият срок ще завърши нормално, но ако тенденцията за намаляване на случаите на болни се запази, първо ще отворим детските градини, а след това учениците. Има обаче вероятност първият срок да приключи дистанционно.

Рано е да се каже кои теми ще бъдат включени и изключени от матурите, посочи зам.-образователният министър. Изпити обаче ще има, сигурна е тя и добави, че се очаква университетите да потвърдят виждането си, че матурите ще са вход за висшето образование.

Още: Част от материала може да отпадне в матурите за VII и XII клас

На въпрос как се случва образованието в България в момента, отговорът беше, че „много голяма част” от учениците са в електронна среда на обучение. А попитана от БНТ докога ще е така, Михайлова отговори, че прогнозите могат да се направят от медицинските специалисти.

Животът е една динамична среда и трябва да се отчита динамиката – има случайни фактори, които няма как да се предвидят, но трябва да се очаква тяхното влияние. Нямаше смисъл да връщаме учениците само за 2 дни – 22-ри и 23-ти декември, посочи Михайлова. "След нова година всички ще следим данните – ще се съобразим с компетентните органи, но при всички случаи, особено за по-малките деца, това затваряне не е най-доброто", добави зам.-образователният министър.

Имаме различни планове и варианти – така Таня Михайлова отговори на въпрос защо децата да не са в училище, след като много родители и деца сега да по градинки и по тези магазини, които са отворени. В училище има предвидимост на контактите, посочи тя.

Още: След втората седмица онлайн обучение мотивацията рязко спада

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес