Атентаторът от Барселона все още не е заловен

926
Атентаторът от Барселона все още не е заловен
Снимка: Guliver/Getty Images

Водачът на микробуса, който се вряза в пешеходци в центъра на Барселона в на 17 август, четвъртък, все още не е заловен, съобщи полицията на испанската автономна област Каталония. Не се знае дали става въпрос за един или повече извършители, съобщи bTV.

Нито един от двамата заподозрени, които бяха задържани по-рано на 17 август, не са шофирали по време на терористичното нападение.

Има и втори арестуван за атентата в Барселона

Регионалните власти на Каталония потвърдиха, че втори човек е арестуван след нападението в Барселона, при което ван се вряза в пешеходц...

Единият от тях е от марокански произход, а другият е от автономния испански град Мелиля, разположен в северната част на Африка, допълва БГНЕС.

Граждани на 18 страни са сред пострадалите при терористичната атака в центъра на Барселона, съобщават испанските власти.

Сред тях са граждани на Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия и Алжир. Не се уточнява кои от тях са загинали и кои са ранени.

Отговорност за атентата пое "Ислямска държава".

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Барселона

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Барселона, съобщи El Pais. Припомняме, че при днешното нападение загинаха 14 души, а ...

Междувременно стана ясно, че испанската полиция е провела операция в разположения на 120 км в югозападна посока град Камбрилс, където терористи извършиха второ подобно нападение, съобщава агенция "Фокус". Съобщава се, че група хора се е опитвала да вреже микробус на пешеходна зона в града, но той се е преобърнал, а полицията е обезвредила нападателите. По непотвърдена информация част от тях са носили жилетки с експлозиви. Петият от терористите загива по-късно от раните си. Местните медии посочват, че по време на нападението са ранени седем души, от които двама сериозно. По време на операцията е ранен и полицай.

Регионалното правителство в Каталония, където се намират и Барселона и Камбрилс потвърди инцидента, определен по-рано от полицията като „потенциален терористичен акт“. Полицията съобщава, че все още не е претърсила микробуса на нападателите поради страхове, че нападателите са носили жилетки с експлозиви, които може да се взривят. Местните жители са предупредени за възможни контролирани експлозии. Смята се, че застреляните терористи в град Камбрилс, нападението с микробус в Барселона и експлозията от сряда в град Алканар, при която загина един човек, са свързани.

Във взривила се по-рано къща в Алканар бяха открити газови бутилки. По-рано полицейският офицер Жозеп Луис Траперо заяви, хората в къщата „са подготвяли взривно устройство“.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че нападението от 17 август е в резултат на джихадистки тероризъм: "Днес борбата срещу тероризма е главна цел за свободните и отворени общества като нашето. Това е глобална заплаха и отговорът трябва да е глобален", заяви Рахой по време на пресконференция в Барселона.

Първи разкази на свидетели за атентата в Барселона

Хората са блокирани по работните си места, в метрото и магазините. Освен това е напълно спряна зелената линия на метрото (L3). Полици...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа