BBC: Украинската контраофанзива срещу Русия с малки успехи през първите 2 месеца

7881
BBC: Украинската контраофанзива срещу Русия с малки успехи през първите 2 месеца
Снимка: Getty Images

Войната в Украйна достигна своята критична точка. Накъде ще тръгне войната от тук нататък и може ли да реши бъдещето на страната и да засегне сигурността на Европа?

Ако се направи един поглед върху мащабна карта на Източна и Южна Украйна показва, че не се е променило много през двата месеца от началото на контранастъплението. През 18-те месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, украинците бяха предимно в отбрана, предотвратявайки силите на Москва да завземат повече територия, анализира BBC.  

Още: Успехът на украинската контраофанзива се бави. Защо?

Но това лято Украйна, с помощта на струващо милиарди западно военно оборудване - предприе атака, опитвайки се да прогони руснаците от земя, която преди това са завзели в източната и южната част на страната. Два месеца след това контранастъпление и с времето на същността преди настъпването на зимата, украинските войски постигат ли реален напредък?

Обзор за войната в Украйна: Тактически украински операции (ВИДЕО)

Русия все още окупира почти една пета от Украйна - включително градовете Донецк, на изток, и Мариупол, който превзе след месеци на обсада - и нейните сили са добре окопани. Украинците обаче са си върнали половината територия, която руските сили владееха в пика на стартираната от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Тези успехи са постигнати в цялата война дотук, не само това лято.

Конкретно, BBC посочва направлението Велика Новоселка - Бердянск като едно от местата с украински успехи. Изрично и британската държавна медия потвърждава превземането на Старомайорско. Освен това, Украйна е успяла да си върне малко територия и в Запорожието (направлението Орехов - Токмак - Мелитопол), като изрично BBC посочва, че руснаците са укрепили много здраво Токмак, с пръстен от окопи и защитни съоръжения.

При Бахмут украинците също са си върнали някои територии, които бяха загубени. Но според независими анализи, досега украинците са напреднали около 16 километра в два участъка на фронта (Запорожието и западната част на Донецка област). Причината - добрата руска подготовка за защита, включваща огромни минни полета, капани с експлозиви в окопите, които трябва да се превземат и рационалното използване на хеликоптери Ка-52. Според д-р Марина Мирон, експерт по отбрана от "Кингс Колидж", украинците ще трябва да преосмислят целите си на юг - тя смята, че не е възможно в обозримо бъдеще да си върнат Крим.

Заключението на BBC е, че за Украйна няма много време - когато дойде есента и времето се влоши, ще стане на практика невъзможно да се извършват големи пробиви с бронирана техника. Отделно, догодина са изборите за президент в САЩ и е съмнително дали Щатите и НАТО ще продължат да дават толкова много оръжие и в такова темпо за украинците, особено ако те не се похвалят с голям успех през тази година.

Още: Пентагонът очаква украинската контраофанзива да продължи дори през зимата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Путин обсъди патицата по пекински, която е ял в Китай, и френските войски в Украйна (ВИДЕА)

"Много повратен момент": Разследват и охранителите на Роберт Фицо

Роберт Фицо е претърпял втора операция, състоянието му е много тежко

Протест срещу ниското заплащане: Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Това са водещите търговски партньори на най-голямата икономика в Европа

Путин: Легитимен ли е Зеленски? Договори ще подписваме само с легитимен президент на Украйна (ВИДЕА)

Испания няма да пуска в пристанищата си кораби с оръжия за Израел

Френски съд разреши на хората да просят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа