Без 4G в части от Русия, за да се опази от дронове: За фронта руски източници си противоречат (ВИДЕО)

3791
Без 4G в части от Русия, за да се опази от дронове: За фронта руски източници си противоречат (ВИДЕО)
Снимка: бригада Рубиж

Руското министерство на информационните технологии е наредило блокада на 4G мрежата в Ленинград, Новгород и Псков, за да може да се настрои руската ПВО в тези области срещу атаки с дронове. Това твърди руският вестник "Комерсант". Руската медия добавя, че подобни действия има и във Воронеж – очаква се работата на 4G мрежата да се възстанови днес, 30 януари. Не е много ясно как така интернет и мобилни доставчици ползват честоти, които биха възпрепятствали работата на системи за електронно и радио заглушаване, но е възможно такива "граждански" честоти да се ползват от военни дронове: За удари с дроновете "Шахед": Русия използва украински мобилен оператор? (СНИМКИ)

Новината предизвика коментари в социалните мрежи, че Владимир Путин се страхува от нови украински атаки с дронове: Украйна удари с дронове руски газов терминал чак в Ленинградска област (ВИДЕО). Отделно, в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изказва предположение, че руснаците може да тестват нови системи за електронно и радио заглушаване.

На този фон, един от известните руски военни телеграм канали "Репортер Филатов" се възмущава как в руската армия няма "нито мозък, нито въображение - заради широкоразпространени кадри с убити руски войници, возещи се върху бронирана машина. Те загиват след успешен удар с дрон от украинска страна:

Новини за събуждане: Масирани атаки с дронове на руска и украинска територия (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Сутрешната сводка на украинския генщаб показва, че нивото на интензивност на боевете по целия фронт си остава приблизително същото като в последните два дни – 70 бойни сблъсъка за изминалото денонощие, най-много са при Авдеевка (24 отбити руски пехотни атаки там, повечето от север).

Крайно интересни разлики обаче има в обзорите на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов и на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Първо – специално за направлението към Купянск (Харковска област) Пегов твърди в обзора си, че украинците контраатакували успешно и си върнали контрола над някои загубени позиции. "Рибар" обаче казва в своя обзор, че руската армия „освободила“ Табаевка – точно каквато е официалната линия на руското военно министерство. Този сектор е важен, за да не се позволи на руснаците да овладеят важна позиция на жп линията към Купянск при Кисловка. Лек руски напредък (в гориста местност) обаче има при Ямполовка, на 15-тина километра западно от Кремена, в направлението към Лиман. Второ, Пегов не вижда никаква промяна при Бахмут, в боевете както при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), така и при Ивановско и Клещеевка (5-7 километра запад-югозапад-юг от Бахмут), докато "Рибар" говори как руската армия "постепенно пробива" украинската отбрана в Богдановка.

Интересен анализ за Харковска област прави украинският военен анализатор и о.з. полковник (служил в украинския генщаб) Константин Машовец. По думите му, руснаците струпват сили в Белгородска област, но това са предимно части с противотанкова артилерия и това подсказва, че руското командване иска да ангажира украински части по северната граница, но и да се предпази от украински офанзивни операции. Има обаче и руски щурмови отряди, готови да извършват саботажни операции – едва ли ще се пристъпи към опити да се превземат и удържат украински позиции, поне засега, смята Машовец, който изчислява, че руските сили в Белгород са се увеличили с едва 1000 войници.

(КАРТА) За Авдеевка Пегов и "Рибар" са съгласни в едно – руският пробив в югоизточната част на Авдеевка, при почивния комплекс "Царски лов", не продължава по-навътре засега. Според Пегов, украинците там контраатакуват, но не било успешно. На база геолокализирани видеокадри германският таблоид "Билд" вади заключение, че около 10% от Авдеевка вече е под руски контрол – става въпрос именно за югоизточната част, където през последните 4-5 дни е ясно, че боевете са интензивни, ситуацията се мени често и говорим за сива зона. Семьон Пегов пише и за тактически руски успехи при Невелско, Първомайско и Опитно (между 4 и 15 километра южно и югозападно от Авдеевка), но не уточнява какви точно са тези успехи – няма и геолокализирани видеокадри, показващи нещо извънредно.

(КАРТА) При Новомихайловка изглежда руснаците са успели да настъпят – по украински данни от север, като идва по-достоверна информация за руски напредък по-назад във времето на база геолокализирани кадри. Семьон Пегов обаче казва, че Новомихайловка вече е полуобградена.

(КАРТА) В Запорожието има лек руски напредък северно от Приютно, което се намира югозападно от Велика Новоселка тоест направлението към Бердянск. Като цяло обаче в тази област, както и в направлението Орехов – Токмак – Работино в западното Запорожие боевете са позиционни, със съвсем леки промени (превземане на една или друга окопна позиция и задържането ѝ за кратко от която и да е от двете армии).

На източния бряг на река Днепър, в Кринки, има лек руски напредък в самото село – това не оказва никакво влияние върху украинското предмостие там. Говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк коментира, че украинската армия не изоставя предмостието, а се стреми да го укрепи, както и че постоянно тормози руснаците и в други точки – при Антоновския мост, Пойма, Песчановка и т.н.

ОЩЕ: Русия отвори нов фронт в Украйна в опит да превземе Купянск (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Естонският премиер: Няколко държави вече са пратили военни инструктори в Украйна

След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Чърчил и Чаплин едновременно: Точно 5 години откакто Зеленски е президент

Няколко хиляди парашутисти на НАТО с десант в Румъния (СНИМКА)

Заради високите цени: Държавните служители в Гърция излизат на протест

Русия може да е загубила и последния си носител на крилати ракети в Крим

Кой кого обиди: Испания отзовава посланика си в Аржентина

Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Лавров: Раиси беше надежден и истински приятел на Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа