Борел: Европейските армии изглеждат като истински, но са сведени до миниатюрни версии

7086
Борел: Европейските армии изглеждат като истински, но са сведени до миниатюрни версии
Снимка: GettyImages

Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел смята, че европейците трябва съвместно да обсъждат възможностите си в случай на интензивна война и да си сътрудничат за подобряване на отбранителните си способности пред новите стратегически предизвикателства. Това става ясно от пост на Борел в блог на уебсайта на Европейската служба за външни работи, предава БГНЕС.

Според него това лято е добавило причина да се мисли за европейската отбрана и нейното бъдеще. Става въпрос не само за войната на Русия срещу Украйна, но и за сериозно влошаване на сигурността в региона на Сахел.

Борел отбелязва, че основната цел на европейските армии през последните 20 години са били "експедиционни операции", като тези в Афганистан, Ирак и Сахел. Според него през това време е имало поредица от драстични и некоординирани съкращения на бюджетите за отбрана в цяла Европа, както САЩ, Китай, Русия и други значително са увеличили своите. „И така - относителната пропаст между европейските страни и другите се е увеличила драстично. Както многократно съм твърдял - това е нещо, с което трябва спешно да се заемем“, твърди Борел.

Висшият дипломат на ЕС е изумен от възхода на Китай. „Сега неговият флот има повече надводни кораба от флота на САЩ. "Освен това видяхме около Тайван това лято как Китай е готов да използва своите военни, за да изпрати ясни сигнали", пише още Борел. 

Според Борел в същото време европейските въоръжени сили са се превърнали в своеобразна "армия-бонсай". „Европейските армии са обезкостени и описани като „армии-бонсаи“. Те изглеждат като истински, но са сведени до миниатюрни версии“, пише дипломатът.

Като пример той цитира изявлението на началника на френския генерален щаб от 13 юли, който открито постави под съмнение способността на френската армия да води конфликт с „висока интензивност“ на европейска земя.

„Въпросът е какво да правим. За какъв тип конфликт подготвяме нашите армии и какви решения произтичат от това по отношение на позиция, бюджет, обучение и т.н.? Не можем да продължим да противопоставяме „бонсаи-армии“ срещу по-голяма стратегическа заплаха. В същото време не можем да се преструваме, че сме доволни от нашия опит във войната, казва Борел.

"Всичко това изисква готовност да мислим задълбочено и сериозно за изборите и компромисите, пред които сме изправени, и да вземаме решения по съответния начин. Истинският смисъл е да мислим за това заедно като европейци. Нашите армии трябва да са способни както на териториална отбрана, така и на асиметрична война от разстояние“, допълва той.

Според Борел това трябва да стане в рамките на НАТО, тъй като почти всички страни-членки на ЕС вече са членове на Алианса.

„Но ние също трябва да можем да разчитаме повече на себе си и да демонстрираме нашата стратегическа отговорност, когато нашите интереси за сигурност са застрашени на нашите граници и отвъд тях. Ето защо държавите-членки на ЕС трябва да инвестират по-добре заедно и да си сътрудничат в областта на отбраната“, казва висшият дипломат на ЕС.

Ако ЕС имаше армия - нашите политици нямаше да се гърчат за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа