Борел: Турция ще играе важна роля за овладяване на мигрантския натиск

1879
Борел: Турция ще играе важна роля за овладяване на мигрантския натиск
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция ще играе много важна роля в предотвратяването на незаконното преминаване на нелегални афганистански мигранти в Европа, заяви в сряда върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел пред испанската обществена радиостанция RNE.

"Вече имаше повишена афганистанска миграция през последните три месеца. Те ще пристигнат в Европа през Иран, Ирак или Източното Средиземноморие. Това показва, че трябва да работим усилено с транзитните страни. Хуманитарната криза трябва да бъде предотвратена. Тук Турция ще играе много важна роля. Ще има много хора, които ще се опитат да преминат през Турция, но това е грижа за бъдещето, а не за настоящето", поясни той.

Стена на турската граница ще спира афганистански бежанци

Бельо, празна бутилка и свежи отпечатъци от стъпки издават признаци на мигранти, които се промъкват около нова стена по границата между...

По отношение на ситуацията в Афганистан президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя: „В Турция сме изправени пред вълна от афганистански мигранти през Иран“, добавяйки, че те ще продължат да полагат всички усилия, за да допринесат за стабилността в Афганистан и региона.

Турция е ключов транзитен пункт за търсещите убежище, които се опитват да влязат в Европа, за да започнат нов живот, особено тези, които бягат от войни и преследване.

Турция е разположила допълнителни подкрепления на източната си граница с Иран и се очаква да бъдат приложени нови мерки. Охраната на границите ще се поддържа от технологични системи.

Анкара даде да се разбере, че няма да понесе тежестта на миграционната криза, преживяна в резултат на решенията на трети държави.

Британските депутати разкритикуваха Джонсън и Байдън заради Афганистан

Британските депутати изразиха възмущението си от премиера Борис Джонсън и американския президент Джо Байдън заради падането на Афганист...

Смята се, че афганистанците са втората по големина бежанска общност в Турция след сирийците. Много от мигрантите, пристигащи през Иран, се отправят към Истанбул, за да намерят работа или да преминат към друг крайбрежен град, от който да се отправят към Европа.

Посочвайки, че превземането на Афганистан от талибаните е провал на Запада, Борел каза още: "Това, което се случи в Афганистан, е поражение за западния свят. Трябва да имаме смелостта да видим и признаем това с цялата му яснота". Коментирайки изявлението на ЕС, че трябва да се срещнат с талибаните, Борел каза: "Трябва да поговорим с тях. Ако не говорим с тези, които поемат контрола над Кабул, не можем да гарантираме сигурност на летището. Борел заяви, че ще се евакуират приоритетно онези афганистански граждани, които са изправени пред непосредствена опасност за живота си поради тяхната помощ и сътрудничество със страните от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа