Борис Джонсън е новият външен министър на Великобритания

3225
Борис Джонсън е новият външен министър на Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият лондонски кмет и основно лице зад кампанията за напускане на ЕС от Великобритания Борис Джонсън беше назначен за външен министър на Великобритания от новия премиер на страната Тереза Мей. В изявление от „Даунинг стрийт“ 10 се посочва, че кралица Елизабет Втора е одобрила назначението на Джонсън, предаде AFP и ТАСС.

Джонсън, който е известен с антиимигрантските си изказвания, ще смени на поста Филип Хамънд, който от своя страна поема министерството на финансите на Обединеното кралство.

Борис Джонсън се отказа от кандидатурата си за премиер

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън се отказа от кандидатурата си за премиер на Великобритания, съобщи ТАСС. „След като се конс...

Хамънд застава на новия пост, след като от 2014 г. изпълняваше длъжността на министър на външните работи. Преди това 60-годишният политик заемаше също така постовете на министър на отбраната (2011-2014) и на транспорта (2010-2011). Преди него на финансов министър беше Джордж Озбърн, за когото се посочваше, че е „дясната ръка“ на бившия премиер Дейвид Камерън. 

Сега вътрешното министерство ще поеме Амбър Ръд, която преди това беше на поста министър на енергетиката и климатичните промени. 

В същото време от Кремъл заявиха, че руският президент Владимир Путин е готов за „конструктивен диалог“ с новия обитател на „Даунинг стрийт“ 10. "Владимир Путин потвърди готовността си да има конструктивен диалог и да си сътрудничи с британския премиер по настоящите въпроси, засягащи двустранните отношения и международния дневен ред“, се посочва в изявление.

По-рано тази вечер лидерът на Консервативната партия Тереза Мей официално беше назначена на поста министър-председател на Великобритания. Тя беше издигната на длъжността чрез кралски указ след среща с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец.

Борис Джонсън призна, че боядисва косата си

Известният колкото с екцентричностите си, толкова и с платинената си странно сресана коса бивш кмет на Лондон Борис Джонсън призна ед...

Мей ще е 13-ят поред глава на правителство в рамките на управлението на Елизабет. Тя ще има тежката задача да договори излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Тереза Мей назначи Дейвид Дейвис за министър по въпросите на Brexit. Неговата работа ще е да организира излизането на Обединеното кралство от ЕС.

„Кралицата одобри назначаването на Дейвид Дейвис да министър, отговарящ за излизането на Великобритания от Европейския съюз“, съобщи „Даунинг стрийт“ в комюнике.

Информацията е обновена в 22.49 ч.

Ейре и Германия искат възможно най-бързо активиране на Член 50 и Brexit

Германският канцлер Ангела Меркел и ирландският премиер Енда Кени изразиха очакването си новото правителство на Великобритания възможно...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа