Тереза Мей официално стана министър-председател на Великобритания

3631
Тереза Мей официално стана министър-председател на Великобритания
Снимка: Gettyimages.com

Лидерът на Консервативната партия Тереза Мей официално беше назначена на поста министър-председател на Великобритания. Тя е издигната на длъжността чрез кралски указ след среща с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, предадоха AFP и ТАСС.

Кралица Елизабет е поканила Мей да формира ново правителство по време на кратка среща между двете по-малко от час, след като досегашният британски премиер Дейвид Камерън официално подаде оставката, пише БГНЕС.

Мей ще е 13-ят поред глава на правителство в рамките на управлението на Елизабет. Тя ще има тежката задача да договори излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Тереза Мей иска да договори най-добрата възможна сделка за излизане от ЕС

Тереза Мей, която ще стане новият британски премиер в сряда, заяви, че иска да постигне най-доброто възможно споразумение за излизането...

В речта след приемането на поста Тереза Мей обеща да работи, за да запази Великобритания единна след решението на страната да напусне ЕС. "Ние вярваме в съюза не просто между отделните нации във Великобритания, но и между нашите граждани, всеки един от нас, които и да сме и от където и да идваме“, посочи тя. 

В първото си изказване, след като официално беше назначена на поста премиер на Великобритания, тя обеща да създаде „смела, нова, позитивна“ роля за Лондон извън ЕС. 

"След референдума ние сме изправени пред времена на голямо предизвикателство и го знам, защото сме Великобритания, ще се изправим пред предизвикателството“, каза тя пред „Даунинг стрийт“, говорейки за решението на референдума от 23 юни за излизане на страната от ЕС. "Излизайки от съюза, ние ще създадем смела, нова, позитивна роля за нас в света“, посочи тя. 

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Мей по-бързо да започне преговорите за излизането на Лондон от ЕС.

Тереза Мей остана единствен кандидат за премиерския пост

Кандидатката на поста председател на британската консервативна партия и за премиерския пост в Обединеното кралство Андреа Ледсъм се отк...

Същевременно Бъкингамският дворец съобщи, че кралица Елизабет "любезно е приела" оставката на Дейвид Камерън. "Уважаемият Дейвид Камерън имаше аудиенция с кралицата тази вечер и подаде оставката си като министър-председател и първи лорд на хазната, която Нейно Величество любезно прие", се казва в изявлението.

Дейвид Камерън обяви в края на миналия месец, че ще напусне поста на министър-председател заради резултатите от референдума за излизането на Великобритания от ЕС. В последното си изявление пред „Даунинг стрийт“ 10 той посочи, че за него е било изключителна чест да работи там и допълни, че единственото му желание е „продължаващ успех за тази велика държава, която обичам толкова много“.

Именно Камерън обеща по време на предизборната си кампания за парламентарните избори в страната през 2015 г. да проведе референдум за членството на страната в ЕС. На допитването, което се състоя на 23 юни тази година, 51,9% от британците подкрепиха излизането от Съюза.

*Информацията е обновена в 20.55 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа