Борис Джонсън: ЕС цели да раздели Великобритания

2088
Борис Джонсън: ЕС цели да раздели Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът Борис Джонсън обвини Европейския съюз в заплаха за териториалната цялост на Великобритания, като призова депутатите да подкрепят нов законопроект, който според съюза нарушава международното право, предаде БГНЕС.

Правителството на Джонсън открито призна, че законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство, ако бъде приет, ще наруши споразумението за оттегляне, подписано с Брюксел, което му позволи да напусне блока. Този ход предизвика буря дори сред собствената му консервативна партия, а яростни евродепутати призоваха Лондон да го оттегли до края на този месец и заплашиха със съдебни действия.

Бивши британски премиери критикуват Джонсън за Brexit

Бившите британски премиери Тони Блеър и Джон Мейджър призоваха парламента да отхвърли "срамния опит", както се изразиха, на Борис Джонс...

Според споразумението по Brexit, ЕС ще продължи да има думата относно търговията в Северна Ирландия, с която ще бъде единствената сухопътна граница на Великобритания с блока след 31 декември. Този ход беше направен, за да се гарантира, че границата с Ирландия, членка на ЕС, остава отворена - ключова част от мирното споразумение от 1998 г., което приключи 30 години насилие над британското управление на острова.

Джонсън обаче заяви, че прилагането на търговските правила на ЕС заплашва да бъдат наложени по-високи мита върху някои стоки, които се насочват към провинцията от останалата част на континентална Великобритания.

"Това е неразумно и явно противоречи на духа" на Северноирландския протокол в Споразумението за оттегляне, каза Джонсън.

„Те (ЕС) заплашват да изградят митнически граници в нашата собствена държава, да разделят собствената ни земя, да променят самата икономическа география на Обединеното кралство и да престъпят грубо собствения си ангажимент съгласно член 4 от протокола, с което „Северна Ирландия е част от митническата територия на Обединеното кралство“, добави той.

Борис Джонсън предупреждава за втора вълна от коронавируса в Европа

"В някои европейски страни има признаци на втора вълна от коронавирусната епидемия", заяви британският премиер Борис Джонсън по Sky New...

„Не можем да си позволим ситуация, в която самите граници на страната ни да бъдат определяни от чужда сила или международна организация. Нито един британски премиер, нито едно правителство, нито един парламент никога не биха могли да приемат подобно налагане.“

Джонсън определи законопроекта като "законна предпазна мрежа", даваща правомощия на министрите да "гарантират целостта на Обединеното кралство".

Той заяви, че "няма абсолютно никакво желание" да използва мерките и те няма да бъдат използвани, ако бъде постигнато споразумение за свободна търговия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа