Борис Джонсън поставя ултиматум на ЕС

3448
Борис Джонсън поставя ултиматум на ЕС
Снимка: Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън дава на ЕС 38 дни, като ако до средата на октомври не бъде постигнато споразумение между Брюксел и Обединеното кралство, сделка няма да има. В Лондон не се страхуват от подобен сценарий.

Малко преди новия кръг преговори за търговско споразумение след Brexit, британският премиер Борис Джонсън настоя за повече отзивчивост и бързина от страна на ЕС. Той постави срок на Брюксел. "До средата на октомври" трябва да бъде постигнато съгласие с "европейските приятели", става ясно от текста на изявление, което се очаква да бъде направено днес от Джонсън.

The Times: Брюксел е дал на Борис Джонсън две седмици да спаси търговската сделка

На „Даунинг стрийт“ е пристигнало предупреждение от Брюксел, че Борис Джонсън има по-малко от две седмици да спаси търговск...

Споразумението трябва да е изработено до срещата на върха на ЕС, планирана за 15 и 16 октомври, за да може то да влезе в сила до края на 2020 година. В противен случай търговско споразумение няма да има, се казва в текста на изявлението на Джонсън. Ако се стигне дотам, "и двете страни трябва да приемем този факт и да поемем по отделни пътища", се казва още в текста на изявлението, цитирано от Дойче веле.

Брюксел вече ясно е заявявал, че споразумението трябва да бъде изработено до средата на октомври, тъй като след това договорът тепърва ще трябва да се превежда и ратифицира от Европейския парламент.

Лондон не се страхува от Brexit без сделка

През август двете страни не можаха да постигнат компромис. Тогава главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди за риска от провал на преговорите. Лондон от своя страна упрекна Брюксел в "излишно" усложняване на разговорите. Тези дни главният британски преговарящ Дейвид Фрост заяви, че е напълно съгласен с Джонсън, който твърди, че Великобритания не бива да се страхува от Brexit без сделка. Следващият кръг преговори между ЕС и Великобритания започва утре (08.09.) в Лондон.

Великобритания е готова на австралийски вариант в търговията с ЕС

Великобритания е готова да търгува с ЕС според правилата на Световната търговска организация (СТО), ако преговорите между Лондон и Брюк...

Според разследване на вестник "Financial Times", в сряда британското правителство възнамерява да приеме закон, който да анулира част от договорките за държавната помощ и граничното споразумение с Ирландия. А това би могло да доведе до край на преговорите с ЕС.

"Австралийски модел" за Великобритания?

Британският премиер Джонсън многократно е заявявал, че правителството в Лондон ще е подготвено и за провал на преговорите. Ако се стигне дотам, той държи на споразумение по "австралийския модел", което според Джонсън би било "добър резултат". За Брюксел обаче подобно нещо би било равносилно на неуреден Brexit. С Австралия съществува единствено рамково споразумение, част от което засяга техническите пречки в търговските отношения. Общо взето търговията между ЕС и Австралия функционира въз основа на рамките, зададени от Световната търговска организация. Ако този модел бъде поет и от Лондон, това би било равносилно на Brexit без сделка.

Великобритания напусна ЕС в края на януари. До края на 2020 важи т.нар. преходна фаза, в която страната остава част от европейския вътрешен пазар и митнически съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа