Броят на влезлите в Унгария бежанци стигна нов рекорд - над 5800

3915
Броят на влезлите в Унгария бежанци стигна нов рекорд - над 5800
Снимка: Getty Images/Guliver

Рекордните 5 809 имигранти са влезли в Унгария в неделя в нова бежанска вълна, която надминава предишния рекорд от 4330 души. Това съобщи унгарската полиция, цитирана от АФП и ТАСС.

Рязкото увеличение идва на фона на новините за затягане на унгарските закони, което ще влезе в сила във вторник. Според по-строгите мерки всеки, който пресече границата на страната незаконно се изправя пред затвор.

Германия пусна влаковете с Австрия, без връзката до Залцбург

Германия възобнови жп връзката си с Австрия, която беше прекъсната заради бежанския поток. Това обяви представител на германският желез...

Според полицията вчера унгарската граница от Сърбия са преминали близо 6000 души, които възнамеряват да се установят в Европа, информира БГНЕС.

Миналата събота на територията на Унгария пристигнаха 4330 бежанци, а в четвъртък на 10 септември дойдоха други 3600 души. Имигрантите обикновено не остават в Унгария, а с автобуси заминават за Австрия, а след това се отправят към Германия.

Стотици хиляди незаконни имигранти и бежанци, бягащи от конфликта в Близкия изток и Северна Африка, се опитват да влязат на територията на ЕС, за да потърсят убежище там. Много от тях да си проправят път през Турция към балканските страни, а след това стигат до страните-членки на ЕС. От началото на годината над 400 хиляди имигранти са подали официална молба за убежище в 28-те страни от ЕС, докато през миналата година броят им е бил 280 000 души.

По-рано министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто съобщи, че броят на нелегалните имигранти, които ще проникнат на територията на Унгария до края на тази година може да достигне 400-500 хиляди души. До този момент, според Ройтерс, в страната вече са пристигнали около 170 000 нелегални имигранти. Унгарските власти решиха да започнат изграждането на ограда от бодлива тел с дължина 175 км от границата със Сърбия, за да спрат притока на имигранти.

Германия започна контрола по границите

От снощи германската полиция контролира границата с Австрия, за да попречи на бежанците да влизат безконтролно в страната. Полицията з...

Днес Германия възобнови жп връзката си с Австрия, която беше прекъсната заради бежанския поток. Графикът на движение на влаковете е бил възстановен тази сутрин в 07:00 часа местно време, с изключение на връзката между Залцбург и Мюнхен. Берлин спря железопътна линия в неделя по инициатива на федералното правителство, поради рекордния брой мигранти, които пристигат в страната.

Междувременно Франция обеща да ускори процедурите по разглеждане на молбите за убежище на бежанците, пристигащи на нейна територия, както и да увеличи капацитета за настаняването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа