ЕК готова да "направи достъпни" 2 млрд. евро за Гърция

8990
ЕК готова да "направи достъпни" 2 млрд. евро за Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия ще направи достъпни за Гърция 2 млрд. евро от неизползвани фондове за развитие на ЕС, докато страната се бори с недостига на средства. Информацията съобщи днес ръководителят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той направи предложението ден след разговорите за кризата между гръцкия премиер Алексис Ципрас и европейските лидери, за да подпре нестабилния спасителен план за Гърция.

Юнкер е разочарован от липсата на напредък по темата "Гърция"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази огорчение от липсата на напредък в разискванията на тема финансирането на...

"Те (парите - бел.ред.) нямат да се използват за запълване на гръцката хазна, а за да подпомогнат усилията за създаване на растеж и социално единство в Гърция, насочено по-конкретно към младежката безработица", заяви Юнкер на пресконференция в края на двудневната среща.

Гръцкият парламент пренебрегна предупрежденията на ЕС в сряда за приемането на специален "закон за хуманитарната криза", който ще даде помощи на най-бедните, припомня АФП.

Брюксел е в конфликт с новото радикално ляво правителство на Гърция от избирането му през януари след обещания да премахне финансовите ограничения и да предоговори дълга на страната.

Атина лобираше Общността да освободи жизненоважни фондове, за да й помогне да плати на кредиторите си в близките дни и да избегни банкрута и вероятното излизане от еврозоната. Кредиторите на Гърция през февруари се съгласиха да удължат спасителния план от 240 млрд. евро с четири месеца в замяна на обещания за още реформи, пише БГНЕС.

Юнкер: Гърция трябва да изплати дълговете си

"Гърция трябва да изплати напълно дълговете си, независимо от резултата на парламентарните избори през януари", заяви председателят на ...

Атина поиска последния транш от 7 млрд. евро да бъде изплатен сега, за да се задържи на повърхността, но Брюксел иска още доказателства за ангажираността й с реформите. На преговорите в четвъртък Ципрас се съгласи, че Гърция ще предостави нов списък с ангажименти за реформи на кредита си "през следващите дни", гласи заявление на срещата.

Времето за Атина изтичаше, защото днес е крайния срок, когато Атина трябва да плати 300 млн. евро на МВФ и да откупи 1.6 млрд. евро в държавни ценни книжа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа