ЕК вижда достатъчен напредък за Brexit, но Юнкер замълча за гражданските права*

1445
ЕК вижда достатъчен напредък за Brexit, но Юнкер замълча за гражданските права*
Снимка: Getty Images/Guliver

Ще бъдат ли гражданите на ЕС обект само на британското право, без да има върховенство на Европейския съд след окончателното приключване на Brexit? На този въпрос на Sky News британският премиер Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не дадоха категоричен отговор, като Юнкер единствено каза, че зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс ще хвърли повече светлина в официално изявление за подробностите по-късно днес, 8 декември.

Според Юнкер, ЕК е гарантирала, че всички административни процедури за гражданите на ЕС в Обединеното кралство ще бъдат лесни и евтини. Върховенството на Европейския съд обаче се вижда от Европейския парламент като твърдо условие за постигане на споразумение. А Тереза Мей каза, че гражданите на ЕС ще продължат да живеят във Великобритания "както преди", "съгласно британските закони и при решенията на британските съдилища", без да уточнява каква ще е ролята на Европейския съд.

Британски министър призна, че Лондон не е правил анализ за икономическите ефекти на Brexit

Великобритания не е правила официално секторно изследване и няма официални оценки за ефекта от Brexit върху британската икономика. Това...

* Според пуснатите преди минути технически параметри от преговорите, Великобритания се съгласява да приеме върховенството на Европейския съд като арбитър при интерпретацията на правото на ЕС на британска територия. Този механизъм ще бъде валиден за британски съдилища за период от 8 години от момента на подаване на административна молба на гражданин на ЕС, живеещ на британска територия, за уреждане на правата му.

Иначе, по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, Обединеното кралство признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поело съществени ангажименти за избягване на въвеждането на "твърда" граница. На пресконференцията, обаче, Тереза Мей каза, че "в някои области" по границата има "специфични условия" и трябва да се взема предвид единния европейски пазар, като тя визира специално енергетиката. Въпросът с режимите е крайно щекотлив, като съюзниците на Мей – юнионистите от Северна Ирландия, са твърдо против каквито и да е ограничения по границата с Ирландия и блокираха проектоспоразумение по въпроса този понеделник, 4 декември.

Доста изненадващо на фона на мълчанието на Юнкер на официалната пресконференция, ЕК казва, че е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области в първата фаза на преговорите за Brexit - правата на гражданите, диалогът относно Ирландия/Северна Ирландия и финансовото споразумение колко трябва да плати Великобритания като ангажименти към европейския бюджет. Затова ЕК препоръчва на Европейския съвет за заседанието на 15 декември да приеме, че има достатъчен напредък по преговорите за Brexit от първата фаза. Припомняме, че ЕС вече декларира, че няма да започне преговори по втората фаза – бъдещото търговско споразумение с Великобритания, ако няма съгласие по въпросите в първата фаза.

Няма по-опасно нещо от гнева на една бивша и унизена британска колония

За привържениците на Brexit Великобритания цели да си върне позицията като авантюристичен световен лидер, стремящ се да изгради нови вр...

Специално за финансовото споразумение, вече има разбирателство сметката да бъде платена в евро и Великобритания да покрие задълженията си по всички европейски политики към Бюджета на ЕС до 2020 година.

Ако Европейският съвет счете, че е постигнат достатъчен напредък, преговарящите на Европейската комисия и на правителството на Обединеното кралство ще започнат да изготвят споразумение за оттегляне на основание член 50 от Договора за Европейския съюз, опиращо се на съвместния доклад и на резултата от преговорите по другите въпроси, свързани с оттеглянето. Преговорите трябва да приключат до есента на 2018 година, за да се даде възможност за своевременно сключване на споразумението за оттегляне на Великобритания, след получаване на одобрението на Европейския парламент, както и за одобряване на споразумението от Обединеното кралство в съответствие със собствените му процедури преди 29 март 2019 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа