ЕП прие резолюция срещу "съвременното робство" в Сърбия

2171
ЕП прие резолюция срещу "съвременното робство" в Сърбия
Снимка: Pixabay

Законодателите от ЕС обсъдиха "съвременното робство" в Сърбия, по-специално съобщенията за принудителен труд в китайската фабрика за гуми „Linglong“ в град Зренянин. Резолюция, осъждаща китайското влияние, беше приета с 586 гласа "за" и 53 "против", като в нея се изразяваше загриженост от нарастващото влияние на Китай в Сърбия и в Западните Балкани, предаде „Екзит Нюз“, цитиран от БГНЕС.

В нея се изразява загриженост относно условията на труд в завода за гуми „Linglong“. Резолюцията призовава сръбските власти "да разследват внимателно случая и да гарантират спазването на основните човешки права във фабриката".

Османи: Сърбия има териториални претенции към Косово и не крие това

Сърбия има ясни териториални претенции към Косово и не крие това в своята реторика или действия. Като служи като трамплин за руските ин...

През последните години Китай инвестира милиарди в Сърбия, надявайки се да разшири икономическия си отпечатък в Западните Балкани. Но Белград неведнъж е обвиняван, че дава на китайските компании свобода в начина, по който управляват дейността си.

През ноември миналата година в доклад на сръбската неправителствена организация A-11 "Инициатива за икономически и социални права" се посочва, че през март, април и май тази година в Зренянин са пристигнали около 500 работници от Виетнам. Те съобщават за лоши условия на труд като липса на трудови права и зачитане на местното трудово законодателство, което сръбското правителство осъди като нищо повече от лична атака срещу страната. Работниците са били докарани от Виетнам чрез агенция, която е взимала от тях между 2 200 и 4 000 долара за услугите си, включително транспорт, визи и настаняване. Освен това се твърди, че работниците са били наети от China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD, като споразумението не включва дата на започване на работа и плащания "в брой на ръка".

Сръбските лидери отхвърлят обвиненията за злоупотреби в „Linglong“.

Миналия месец група евродепутати призоваха за "незабавни действия за прекратяване на „съвременното робство“ в Сърбия" - усилие, което бързо събра широка подкрепа в Европейския парламент.

Събитията съвпаднаха с масовите протести в Сърбия срещу минния проект на „Rio Tinto“ и новото законодателство за отчуждаване и референдуми, както и с възмущението след решението на Европейската комисия да открие нов клъстер в преговорите за присъединяване на Сърбия.

Ще има ли допълнителен граничен пункт между България и Сърбия?

Жителите на Цариброд и на няколко погранични общини в България започнаха инициатива за откриване на пропускателен пункт между България ...

Евродепутатът Тонино Пицула (С&Д, Хърватия) заяви, че е "срамно, че трябва да говорим за робски труд и трафик на хора в страна, която се стреми да се присъедини към ЕС".

Според Пицула е "ирония на съдбата", че решението за откриване на "зелен клъстер" на преговорите за присъединяване със Сърбия съвпада с масовите протести срещу законодателното предложение на правителството, "което опасно ще застраши околната среда и ще навреди на здравето на гражданите".

Резолюцията осъжда влошаването на медийната свобода и увеличаването на обидните изрази, сплашването и дори езика на омразата към членовете на парламентарната опозиция, независимите интелектуалци, неправителствените организации, журналистите и гражданското общество.

Възхваляването на военнопрестъпници в Сърбия беше друг въпрос, повдигнат от членовете на ЕП.

"Друг източник на безпокойство за нас е стенописът на осъдения военнопрестъпник Ратко Младич в Белград, който властите досега не са пожелали да премахнат окончателно", заяви Пицула. Според съобщенията стенописът в Белград, възхваляващ военнопрестъпника Ратко Младич, се охранява от млади мъже с качулки и се почиства всеки път, когато бъде осквернен - и изглежда никой от властите няма волята или смелостта да го премахне. Мнозина смятат, че това е символичен момент в определянето на образа, който Сърбия иска да представи на света след конфликтите от 90-те години на миналия век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа