Еврокомисар "шамароса" министър Желязков за пакета "Мобилност"

3882
Еврокомисар "шамароса" министър Желязков за пакета "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

Европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц се срещна с транспортните министри на България, Унгария, Литва и Полша, с които обсъди законодателните реформи в сектора на автомобилния транспорт. След срещата комисар Булц заяви:

„Европа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт. Запазването на статуквото е невъзможно. Ако не бъде намерено подходящо решение, ще бъдем изправени пред множество некоординирани национални изисквания. Това би довело до разпокъсване на вътрешния пазар, несигурност, по-високи разходи и понижаване на конкурентоспособността на ЕС".

Ангел Джамбазки: Западна Европа се опитва да открадне българската работна ръка

"Западна Европа се опитва да открадне българската работна ръка. Трудът на шофьорите е труден и неблагодарен. Планът "Макрон" се опитва ...

По думите на Булц за преодоляване на предизвикателствата в сектора Комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер е представила през май 2017 г. няколко важни законодателни реформи в рамките на пакета за мобилността. "Тези мерки ще донесат осезаеми ползи както за водачите, така и за операторите. Прилагането на ясни и общи правила във всички държави членки ще доведе до действителна равнопоставеност — с други думи, всички превозвачи ще действат при еднакви условия", смята еврокомисарят.

Според нея, в резултат на тези мерки ще се подобрят условията на труд на водачите и ще може да се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост. "Прилагането на правилата за командироване ще гарантира справедливо заплащане при работа в други държави членки, като се отчита високата степен на мобилност на работниците в този сектор, пише "Нова телевизия". Това ще намали значително административната тежест за операторите", каза тя."Политическото споразумение, постигнато от транспортните министри на 3 декември 2018 г., беше важна стъпка в този процес. Затова приканвам Европейския парламент и Съвета на ЕС да започнат работа по законодателните предложения във възможно най-кратък срок. Комисията е готова да съдейства при провеждането на дискусиите и за започване на междуинституционалните преговори“, посочи Виолета Булц.

В миналогодишната си реч за състоянието на Съюза и в своето Писмо за намеренията, изпратено през 2018 г. до Европейския парламент и Съвета, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи специален призив за своевременно приемане на предложенията от пакета за мобилността, свързани със социалното измерение на единния пазар.

"Основният проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, независимо че фирмата може да има бази в Европа", коментира за БГНЕС изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

Държавата подкрепя протеста на превозвачите в Брюксел, пакет "Мобилност" бил икономически "Чернобил"

Евродепутати, народни представители, представители на изпълнителната власт и превозвачи са единодушни, че трябва да се обединят срещу п...

Друг текст, срещу който протестират нашите фирми е "равно заплащане за един и същи труд, на едно и също място". Точно по този въпрос - за равно заплащане според стандарта на мястото, на което се работи, превозвачи в Западна Европа са на обратното мнение и поискаха това да бъде прието, включително с протест. "При средна ставка 10 евро на час, това означава, че шофьор трябва да получи от българския си работодател 7200 евро командировъчни. Никой шофьор - нито във френска, нито в немска фирма, не взима тези пари. Взимат между 2000 - 2400 евро, колкото и нашите шофьори", обясни Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа