X
 
 

Еврокомисар "шамароса" министър Желязков за пакета "Мобилност"

2393 1
photo of Еврокомисар "шамароса" министър Желязков за пакета "Мобилност"
Снимка: БГНЕС
Европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц се срещна с транспортните министри на България, Унгария, Литва и Полша, с които обсъди законодателните реформи в сектора на автомобилния транспорт. След срещата комисар Булц заяви:

„Европа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт. Запазването на статуквото е невъзможно. Ако не бъде намерено подходящо решение, ще бъдем изправени пред множество некоординирани национални изисквания. Това би довело до разпокъсване на вътрешния пазар, несигурност, по-високи разходи и понижаване на конкурентоспособността на ЕС".

Ангел Джамбазки: Западна Европа се опитва да открадне българската работна ръка

"Западна Европа се опитва да открадне българската работна ръка. Трудът на шофьорите е труден и неблагодарен. Планът "Макрон" се опитва ...

По думите на Булц за преодоляване на предизвикателствата в сектора Комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер е представила през май 2017 г. няколко важни законодателни реформи в рамките на пакета за мобилността. "Тези мерки ще донесат осезаеми ползи както за водачите, така и за операторите. Прилагането на ясни и общи правила във всички държави членки ще доведе до действителна равнопоставеност — с други думи, всички превозвачи ще действат при еднакви условия", смята еврокомисарят.

Според нея, в резултат на тези мерки ще се подобрят условията на труд на водачите и ще може да се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост. "Прилагането на правилата за командироване ще гарантира справедливо заплащане при работа в други държави членки, като се отчита високата степен на мобилност на работниците в този сектор, пише "Нова телевизия". Това ще намали значително административната тежест за операторите", каза тя."Политическото споразумение, постигнато от транспортните министри на 3 декември 2018 г., беше важна стъпка в този процес. Затова приканвам Европейския парламент и Съвета на ЕС да започнат работа по законодателните предложения във възможно най-кратък срок. Комисията е готова да съдейства при провеждането на дискусиите и за започване на междуинституционалните преговори“, посочи Виолета Булц.

В миналогодишната си реч за състоянието на Съюза и в своето Писмо за намеренията, изпратено през 2018 г. до Европейския парламент и Съвета, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи специален призив за своевременно приемане на предложенията от пакета за мобилността, свързани със социалното измерение на единния пазар.

"Основният проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, независимо че фирмата може да има бази в Европа", коментира за БГНЕС изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

Държавата подкрепя протеста на превозвачите в Брюксел, пакет "Мобилност" бил икономически "Чернобил"

Евродепутати, народни представители, представители на изпълнителната власт и превозвачи са единодушни, че трябва да се обединят срещу п...

Друг текст, срещу който протестират нашите фирми е "равно заплащане за един и същи труд, на едно и също място". Точно по този въпрос - за равно заплащане според стандарта на мястото, на което се работи, превозвачи в Западна Европа са на обратното мнение и поискаха това да бъде прието, включително с протест. "При средна ставка 10 евро на час, това означава, че шофьор трябва да получи от българския си работодател 7200 евро командировъчни. Никой шофьор - нито във френска, нито в немска фирма, не взима тези пари. Взимат между 2000 - 2400 евро, колкото и нашите шофьори", обясни Димитров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 2 месеца Профил на трол?
    Комисар по ишиас...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 март

Овен Тази сряда не сте длъжни да следвате ничии препоръки. Колко и голям да е авторитета на човека, вие най-добре знаете как да постъп...

Последно в Актуално