Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Французин се завърна у дома след 2 години плен в Иран (СНИМКИ)

13 юни 2024, 14:18 часа • 1155 прочитания

Френският гражданин Луи Арно се завърна в Париж, след като беше задържан в Иран от септември 2022 г. 

Арно получи присъда от пет години затвор миналата година по обвинения за действия срещу националната сигурност на Иран.

Видимо уморен, но усмихнат, той слезе от самолета на летище Льо Бурже край Париж и стисна ръката на външния министър Стефан Сежурне, преди да прегърне родителите си, предаде АФП.

"Много се радвам да посрещна един от заложниците, който беше държан произволно в Иран", заяви министър Сежурне, добавяйки, че това е "голяма дипломатическа победа за Франция". Сежурне публикува и снимки от посрещането в социалната мрежа Х.

Още: Русия ще се намеси в изборите в САЩ, Иран ще е неѝн "агент на хаоса": Bloomberg

По думите Франция все още работи за освобождаването на други трима френски граждани: Жак Парис, Сесил Колер и мъж, назован само като Оливие, които също са задържани в ирански затвори.

Арно, 36-годишен консултант, тръгва през юли 2022 г. на околосветско пътешествие, което го отвежда в Иран. Той отдавна мечтае да посети тази страна, но през септември 2022 г. е арестуван заедно с други европейци, обвинени, че са се присъединили към демонстрации във връзка със смъртта на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, която беше убита след ареста ѝ от нравствената полиция в Техеран заради нарушаване на строгия дрескод на ислямската република. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес