„Гардиън” оцени на £1,815 милиарда състоянието на Чарлз III

5278
 „Гардиън” оцени на £1,815 милиарда състоянието на Чарлз III
Снимка: Getty Images

Вестник "Гардиън" оцени размера на личното състояние на британския крал Чарлз III на £1,815 милиарда ($2,259 милиарда по текущия курс). Цифрата, публикувана от вестника в четвъртък, е три пъти по-висока от тази на „Таймс”, който преди това оцени нетното състояние на монарха на £600 милиона ($745 милиона).

Според „Гардиън” журналистите от „Таймс” са пропуснали някои от най-ценните активи на краля. Алтернативната оценка, която беше подпомогната от 12 експерти, включва наред с други неща стойността на личната собственост на краля, произведения на изкуството и бижута, състезателни коне и редки марки. В същото време се отбелязва, че при липса на открита информация журналистите са използвали "премерени оценки".

И така, стойността на портфейла от акции, принадлежащи на краля, беше "много консервативно" оценена на £142 милиона ($176 милиона).

„Въпреки че не коментираме личните финанси (на краля и семейството му), цифрите, които цитирате, са изключително изобретателна комбинация от измислици, предположения и неточности“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

Ето какво подари папа Франциск за коронацията на крал Чарлз III

Шествието за коронацията на крал Чарлз III ще бъде предвождано от кръст, който включва религиозни реликви, подарени от папа Франциск, п...

„Гардиън”, който последователно заема критична позиция към британската монархия, отбелязва, че много обстоятелства пречат да се определи размерът на състоянието на краля. В някои случаи, включително кралски бижута, коли и подаръци, дадени на монарха, границата между кралска и държавна собственост е мъглява и Бъкингамският дворец не разкрива информация за това в коя категория попадат определени активи. Изданието оценява на £330 милиона ($410 милиона) личните резиденции на Чарлз III (без дворците Бъкингам и Кенсингтън, които са собственост на короната). Това е кралското имение Сандрингам в графство Норфолк в източната част на Англия и замъкът Балморал в Шотландия, заедно с 20 000 хектара земя около него. Две дузини Rolls-Royce бяха оценени на 6,3 милиона паунда ($7,8 милиона), 70 английски чистокръвни коне бяха оценени на 27 милиона паунда ($33,6 милиона), а Кралската колекция от марки най-малко на 100 милиона паунда ($124 милиона). „Гардиън” оцени само малка част от колекцията от картини и произведения на изкуството, принадлежащи на кралското семейство. Цената на най-скъпите от тях може да надхвърли £24 милиона ($30 милиона), докато кралските бижута могат да бъдат продадени на търг за най-малко £533 милиона ($663 милиона).

Наследството на Елизабет II

След възкачването на Чарлз III на престола през септември 2022 г. владението на херцогство Корнуол премина към най-големия му син принц Уилям, който автоматично стана наследник на трона. Самият монарх, веднага след смъртта на майка си, става собственик на така нареченото Херцогство Ланкастър - портфолио от недвижими имоти и земя в цялата страна на обща стойност £652 милиона ($810 милиона). Стойността на собствеността на короната - съвкупността от кралски земи и владения в Обединеното кралство и извън него - е £15,6 милиарда ($19,5 милиарда) и не е включена в оценките на личното богатство на монарха, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Чарлз III избра френски специалитет за официално ястие на тържествата за коронацията му

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа