Германският просветен министър иска "Майн кампф" на Хитлер да се учи в училище

5564
Германският просветен министър иска "Майн кампф" на Хитлер да се учи в училище

Министърът на образованието на Германия Йохана Ванка настоява новото издание на книгата „Майн кампф“ на Адолф Хитлер да стане част от учебната система на страната. Първото издание от 70 г. насам на библията на основателя на Третия райх ще се появи през януари, предаде БГНЕС.

"Критичното издание на Института за съвременна история в Мюнхен има за цел да допринесе за политическото образование и е написано за разбиране от всички", каза Ванка пред в. „Пасауер нойе пресе“. Тя приветства факта, че една по-голяма аудитория ще има възможност да се запознае с основаващи се на науката разсъждения, които не оставят без оспорване мнението на Хитлер.

От 1946 г. Бавария притежава авторските права на книгата на нацисткия диктатор и може да пречи на преиздаването й. Но законът дава на Мюнхен това право в продължение на 70 г., който период изтича. През януари 2016 г. Институтът за съвременна история ще издаде двутомник под заглавие „Хитлер, Майн кампф: Критично издание“. Двата тома ще бъдат с обем от около 2000 страници и ще струват 59 евро.

С наличието на 3500 коментари издателите на кщнигата се надяват да изкоренят всички заплахи, които могат да произтичат от изданието днес.

"Книгата е на разположение на обществеността", каза Ванка. Според нея е правилно, че учениците ще могат да разговорят за книгата и коментарите по нея в класните стаи.

Председателят на независимия профсъюз в сферата на образованиeто Удо Бакман е на мнение, че не е правилно да се променят учебните планове и да се създава възможност за по-голямо присъствие на „Майн кампф“ в тях. Според него Холокостът и подробностите за нацистката ера са достатъчно застъпени в образователната система и сега, самите учители са в състояние да си осигурят самостоятелно източници на информация по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа