Холандия официално не каза откъде е дошла ракетата "Бук", свалила MH17

3854
Холандия официално не каза откъде е дошла ракетата "Бук", свалила MH17
Снимка: Gettyimages

Категорично полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален от ракета „Бук“, серия 9M38, с бойна глава 9N314M, а не от „ракета въздух-въздух, бомба, метеорит или механична повреда“. Това потвърди Тийбе Йостра, който представи официалните заключения на разследването, извършено от Холандия. Припомняме, че в катастрофата загинаха 298 души, 196 от които бяха холандски граждани.

Според заключението на холандците ракетата „Бук“ е изстреляна от област, обхващаща 320 квадратни километра. Именно това е основата на руското оспорване за случилото се. Според производителя на „Бук“ ПВО „Алмаз-Антей“, ракетата е изстреляна от територия, контролирана от Украйна. Руските специалисти заявиха, че техните заключения не са взети предвид от холандското разследване. Същевременно холандските експерти не казаха категорично откъде е дошъл смъртоносният изстрел. Те обаче подчертаха, че Русия не е предоставила "суровите данни" от радарите си, а само видео, но без първичните данни няма как да бъде потвърдена идентичността на видеото. Москва обяснила, че не е архивирала данните, защото инцидентът с MH17 е станал извън руска територия. По принцип такива данни се пазят поне 30 дни.

Две са официалните версии кой е изстрелял ракетата, свалила MH17 над Украйна

Днес официално излизат резултатите от двете паралелни разследвания за причините за катастрофата на самолета MH17 на Малайзийските авиол...

Ракетата се е взривила в непосредствена близост до пилотската кабина, убивайки на място всички членове на екипажа, които са се намирали там, включително пилотите. Това е потвърдено, тъй като са намерени шрапнели от ракетата в телата на екипажа, който е бил в кабината при удара.

По думите на Йостра въздушното пространство над Украйна е трябвало да бъде затворено в деня, в който трагедията с MH17 стана факт. 160 граждански полета са минали в същия ден над Източна Украйна, след като малайзийският самолет е бил свален.

Очаква се след няколко месеца да бъдат представени доказателствата на друго разследване, също провеждано от Холандия. През юли тази година Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН по проекторезолюция за създаване на международен трибунал, който да се заеме с трагедията MH17.

Източници: The Guardian, BBC

Сваленият над Украйна MH17 е бил ударен от снаряд на руските "Бук"

Самолетът MH17 на Малайзийските авиолинии е бил свален в Източна Украйна от ракетната оснановка "земя'-въздух" "Бук", пише холандски ве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа