Испанското правителство е готово със закона за абдикацията на Хуан Карлос

17969
Испанското правителство е готово със закона за абдикацията на Хуан Карлос
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес след като испанският крал Хуан Карлос обяви, че абдикира, испанското правителство закон, позволяващ задействане на наследяването и възкачването на престола на Испания на новия суверен Фелипе VI.

Според процедурата абдикацията ще стане факт, след като законът бъде гласуван в идните седмици от двете камари на испанския парламент (Генералните кортеси), където партиите, подкрепящи монархията, имат голямо мнозинство. Тогава бъдещият крал ще може да положи клетва пред Кортесите.

В одобрения днес текст се посочва "абдикацията на Негово Величество краля Хуан Карлос Бурбонски". Той е придружен от декларация в подкрепа на монархията и на краля, в която се припомня, че "без импулса", който той даде, демократичният преход, последван франкистката диктатура, "просто нямаше да е възможен".

76-годишният монарх, който страда от здравословни проблеми и беше замесен в редица скандали наред със семейството си, обяви вчера решението си да абдикира, предизвиквайки изненада в страната. Той се възкачи на трона на 22 ноември 1975 г., два дни след смъртта на Франсиско Франко, и олицетворяваше демократичния преход в Испания, последвал след 40 години на война и диктатура.

Подкрепата за монархията достигна най-ниското си ниво в историята и това породи дебат за бъдещето да Короната. Снощи хиляди испанци излязоха на улицата, за да поискат референдум по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа